УСКОРО СМИРАЈ ПРЕБИЛОВАЧКИХ ЖРТАВА

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/devic-prebilovci4.jpgТРЕБИЊЕ, 15. ЈУЛА /СРНА/ - На храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима почела је фаза каменорезачких радова, тако да се изградња ове светиње одвија планираном динамиком да би у августу у крипту могле да буду похрањене мошти светих мученика пребиловачких, страдалих у Другом свјетском рату.


У саопштењу Епархије захумско-херцеговачке и приморске прецизирано је да ови радови подразумијевају подизање зидова цркве клесаним каменом, облагање зидова опеком са унутрашње стране цркве, бетонирање греда и косе плоче амфитеатра на улазном порталу храма.

Парох мостарски Радивоје Круљ раније је Срни потврдио да је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве /СПЦ/ канонизовао и озваничио свете новомученике пребиловачке. "Од ове године им неће бити служен парастос, већ им се молимо да се они Богу моле за нас и да буду наши заступници", рекао је свештеник Круљ.

Он је истакао да је градња овог храма од посебног значаја, јер су Пребиловци мјесто српске истине као што су Јерусалим град и голгота за сваког хришћанина мјесто и епицентар његовог живота.

Круљ је поручио да се, обнављајући Пребиловце и храмове, обнавља живот и да то треба да буде подстицај за нове животе.

Захваљујући ангажовању предсједника Републике Српске Милорада Додика, Владе Српске, Епархије захумско-херцеговачке и приморске, црквене општине Чапљина, те вјерујућег народа, у Пребиловцима је прошле године почела обнова храма који ће бити подигнут на рушевинама спомен-крипте пребиловачким мученицима.

У Пребиловцима је у Другом свјетском рату од 1.000 становника убијено њих 826, а до краја рата број погинулих повећан је на 850. Од тога, њих 600 су жене и дјеца, највише пострадали у Шурманачкој јами у коју су живи гурнути у дубину од 66 метара 6. августа 1941. године. Из 57 породица нико није преживио.

Током отаџбинског рата 1992. године у Пребиловцима је разорено и сеоско гробље, спаљене су кости многих покојника у гробницама, а миниране су и сравњене са земљом недовршена црква и крипта, гдје су 1991. године сахрањени посмртни остаци жртава претходно извађени из Шурманачке и других јама у Херцеговини.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ПРЕБИЛОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ СЛАВЕ СЕ КАО СВЕТИ

Јахура: Пребиловци су ујединили Херцеговце са обе стране Дрине!

Позовите 1432 за храм у Пребиловцима