У ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН ПРЕБИЛОВАЧКИМ ЖРТВАМА

БЕОГРАД, 6. АВГУСТА /СРНА/ - У малој цркви Светог Саве на Врачару у Београду јутрос је служена света литургија и помен српским жртвама усташких злочина у Другом свјетском рату на простору Пребиловаца и других општина јужне Херцеговине.


Парох светосавске цркве Будимир Зекановић рекао је да су пребиловачке жртве страдале у ужасном злочину само зато што су се другачије звали и крстили на другачији начин.

Он је истакао да је српски народ опстао, а доказ да зло није побиједило је "васкрсење српског народа кроз Републику Српску".

"Како је могуће да тај народ, који је толико клан и над којима је НДХ вршила толико злочина ипак опстане. Тај народ је имао васкрсење у држави која се зове Република Српска и у којој тај народ може слободно да живи и да дише", поручио је парох Зекановић.

Литургији су присуствовали представници Удружења "Српско национално друштво Пребиловци", породице жртава, а међу присутнима била је и некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић.

Прије 73 године на данашњи дан током "илинданског покоља", периода највећег страдања Срба у Независној Држави Хрватској, у Шурманачку јаму код Међугорја, дубоку 66 метара, хрватске снаге гурнуле су живих око 600 жена и дјеце из села Пребиловци код Чапљине.

Они који су преживјели пад, наредних дана умирали су у мукама без покушаја било чије помоћи.

Њихове кости сакупљене у костурницу, Хрвати су 51 годину послије злочина, великим дијелом уништили у јуну 1992. године.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је на мајском засиједању ове године једногласно донио одлуку да се Свети пребиловачки новомученици, упишу у Диптих светих са датумом прослављања 24. јули/6. август, како ће бити уписано у црквени календар.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ПРЕБИЛОВАЧКИХ МУЧЕНИКА

Данило Боро: Пребиловци су херцеговачки Врачар!

УСКОРО СМИРАЈ ПРЕБИЛОВАЧКИХ ЖРТАВА

ПРЕБИЛОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ СЛАВЕ СЕ КАО СВЕТИ