СРПСКЕ ЈАМЕ И СТРАТИШТА ПРЕТВОРЕНИ У ДЕПОНИЈЕ

Предсједник СНД "Пребиловци" Миленко Јахура

Предсједник СНД "Пребиловци" Миленко Јахура

Предсједник Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура изјавио је Срни да ће освештање обновљеног храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима 8. августа за све Србе - Херцеговце бити морална и емоционална компензација.

Он је напоменуо да су српске жртве годинама биле скриване, те да се ћути и о ономе што се данас дешава са српским стратиштима и светињама у Херцеговини.

Јахура је потврдио да је синоћ током донаторске вечери "Херцеговачка академија" прикупљено 7.000 евра за обнову Храма, на чијим зидинама ће бити угравирана имена више од 4.000 херцеговачких мученика.

Он је указао на драматичну чињеницу да се српска стратишта из Другог свјетског рата у том дјелу Федерације БиХ (ФБиХ) данас претварају у депоније и септичке јаме.

"На безименој јами, која припада атару Тасовчићи, гдје је 1942. године убијено шест српских дјечака, направљена је кућа и у њу је спроведена канализација. У јаму Кукавушу локални Муслимани бацају своје смеће, као и у једно од највећих српских стратишта Бивоље брдо", рекао је Јахура.

Он је додао да је и некадашњи логор у Тасовчићима изнад Чапљине претворен у депонију и констатовао да је јако тужно што на то нико из врха српске државе не реагује.

"Било би логично у свим државама да нека Влада, неки амбасадор, да не кажем српски конзул у Мостару реагује и пренесе у Београд шта се дешава. Тај човјек никада није дошао у Пребиловце. Можда би новинари требали да га потраже и питају шта тамо уопште ради", сматра Јахура.

Говорећи о положају преосталих Срба у том дијелу Херцеговине, Јахура је рекао да је повратак потпуно стао и да је у току процес тихе асимилације оних који су тамо остали или су се вратили.

"Има католичења. У Чапљини конкретно нека презимена до сада чисто српска постаће хрватска. Срби ће постати Хрвати, односно они то већ постају. Вјенчавају се у католичкој цркви, дјеца им се тамо крштавају и то су сада католици и Хрвати, а имена неких њихових предака, у то сам сигуран, биће уписана као имена мученика на зидовима пребиловачког храма", рекао је Јахура.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Јахура: Пребиловци су ујединили Херцеговце са обе стране ...

НАСТАВАК ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА - Jadovno 1941.

Спасовдан у Београду: Изложбом „Пребиловци” представљена ...

Пребиловци - Jadovno 1941.