СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ПРЕБИЛОВАЧКИХ МУЧЕНИКА

БЕОГРАД, 6. АВГУСТА /СРНА/ - На данашњи дан прије 73 године мјештани Међугорја, Бијаковића и Шурманаца, те усташе из Чапљине бациле су 600 жена и дјеце из Пребиловаца у крашку јаму Шурмановци код Међугорја, рекао је Срни предсједник Управног одбора Српског националног друштва Пребиловци Миленко Јахура.

Јахура подсјећа да су Срби из Пребиловаца 6. августа 1941. године живи бацани у јаму од 8.00 до 11.00 часова, а они који нису погинули у паду остављени су да умру.

У помен пребиловачким жртвама данас је у 8.00 часова служена прва света литургија у славу светих пребиловачких мученика, који су у мају канонизовани.

"Данас је велики радостан догађај, јер су они на мајском заседању Светог архијерејског сабора канонизовани и донета је одлука да се упишу у диптих светих, тако да се више не служе парастости и ми се више не молимо за покој њихове душе, него да се они моле за нас пред Господом", рекао је Јахура.

Он је оцијенио да је то велики и изузетан догађај за српски народ, а посебно за Херцеговину и указао на симболику мјеста на којем је служена прва Света литургија.

Јахура је подсјетио да је Свети Сава прије замонашења управљао у име свога оца Херцеговином, а његово тијело је спаљено на Врачару да би српски непријатељи зауставили култ Светог Саве.

"Исто тако пребиловачки мученици, чије су мошти извађене из јама 1990. и 1991. године, су 1992. године од хрватских снага други пут пострадали да би се уништили трагови злочина и сећање на мученике", рекао је Јахура.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Данило Боро: Пребиловци су херцеговачки Врачар!

УСКОРО СМИРАЈ ПРЕБИЛОВАЧКИХ ЖРТАВА

ПРЕБИЛОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ СЛАВЕ СЕ КАО СВЕТИ