3.08.2013. - СЈЕТИМО СЕ ПРЕБИЛОВАЦА !

У суботу, 3. августа 2013. године, у 8 часова, код рушевине-градилишта Спомен храма у Пребиловцима код Чапљине, Херцеговина, служиће се Света литургија, са поменом у продужетку, а поводом 72-ге годишњице страдања становника овог села и Срба из околних села од усташа.


У току љета 1941. усташе су у бројним крашким јамама, ријекамa и другим стратиштима поубијале преко 4000 Срба из Доње Херцеговине. Само из Пребиловаца од 1000 становника, убијено је њих 826 , а до краја рата број погинулих попео се на 850, од око 1000 предратних становника. Од тога њих 600 су жене и дјеца, највише пострадали у Шурманачкој јами код Међугорја, у коју су живи гурнути 6.августа 1941. Њихове кости, извађене из јама 1990/91, уништене су заједно са Храмом у Пребиловцима, у јуну 1992, од стране хрватских снага.

Пребиловци се и сада боре за опстанак, као и после 1941, а то сада захтјева обнову порушеног и попаљеног села, гробља и спомен цркве и признање историјских чињеница о геноциду над српским народом на простору БиХ и Хрватске.. Како вријеме пролази постаје све јасније да они који могу и требају да помогну то намјерно избјегавају, очекујући да се са Пребиловцима угаси и истина о страдању овог села и српског народа у 20. вијеку. Зато је на потомцима,родбини и поштоваоцима Пребиловачких мученика задатак, као и на Пребиловчанима који су преживјели покољ 1941.- да Пребиловци преживе опасности које су се над њих надвиле.


Пребиловци су данас место на које сећања не смеју да избледе. Они, неслућено, постају једно од упоришних тачака српског идентитета. Место где се упркос свим недаћама живот наставља, где српски народ упорно опстаје. Где живот тријумфује над смрћу и љубав над мржњом. Где Српство симболично васкрсава.


Почетак обнове Храма, после многих тешкоћа, борба за истину о нашим мученицима, као и најмање што можемо учинити – долазак и учешће на литургији и помену 3. августа ове године постаће нова потпора на путу да Пребиловци постану и остану мјесто српског васкрса. 

 

Везане вијести: 

Јадовничани и Пребиловчани

04.08.2012. Пребиловци, парастос Пребиловачким новомученицима

ЈАПАНСКИ ПРОФЕСОР ПОСЈЕТИО ПРЕБИЛОВЦЕ

Место српског васкрса

ПРЕБИЛОВЦИ НА САЈТУ ЈАДОВНО