Пребиловци, 9. август: Литургију у славу Светим Пребиловачким новомученицима служиће владике Григорије и Атанасије

У суботу 9. августа 2014. године, у Пребиловцима, код Чапљине, БиХ, молитвено ће се обележити 73.годишњица страдања српског народа Доње Херцеговине у геноциду Независне Државе Хрватске у време Другог светског рата.

 

9. август: Литургију у славу Светим Пребиловачким новомученицима служиће владике Григорије и Атанасије


У току лета 1941. у два таласа злочина , названих „Видовдански покољ“ и „Илиндански покољ“ хрватске снаге су, после сваковрсног мучења и иживљавања над недужним и немоћним жртава, убиле око 4000 Срба, оба пола и свих узраста у крашким јамама, рекама и на другим местима. Посебно је тешко страдало село Пребиловци, које је изгубило више од 800 својих житеља.


Највише жртава је било међу децом и женама које су 6. августа те године живе гурнуте у јаму Голубинка код Међугорја. Злочин над овим жртвама поновљен је 1992. када су им кости уништене приликом минирања Спомен цркве са криптом у Пребиловцима, такође од стране хрватских снага.

 

9. август: Литургију у славу Светим Пребиловачким новомученицима служиће владике Григорије и Атанасије

 

Од ове године Светим Пребиловачким новомученицима, који су канонизовани као светитељи на овогодишњем Светом Архијереском Сабору Српске Православне цркве ,не служе се парастоси као другим покојницима.


У Храму Васкрсења Христовог , који се обнавља у Пребиловцима, 9.августа од 8 часова, Свету Архијерску литургију у славу Новомученика служиће херцеговачке владике Григорије и Атанасије, са бројним свештенством и ђаконима.

 

9. август: Литургију у славу Светим Пребиловачким новомученицима служиће владике Григорије и Атанасије

 

Овај изузетан догађај биће увеличан уношењем прве иконе Светих Пребиловачких новомученика у Храм и литургијским крштењем једне пребиловачке девојчице, што све симболизује обнову храма и живота у Пребиловцима.

Како портал Слободна Херцеговина сазнаје прву и званичну икону Светих Пребиловачких мученика урадила је мати Текла, игуманија манастира Добрићево код Билеће.


Овој свечаности присутвоваће и поклоници који у Пребиловце долазе аутобусом из Београда, девети пут за редом, у организацији Српског националног друштва Пребиловци.

 

Извор: Слободна Херцеговина

Везане вијести:

ДА НИКАД НЕ ЗАБОРАВИМО: Најстрашнији злочини над српском децом и младим мајкама

У ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ ЛИТУРГИЈА И ПОМЕН ПРЕБИЛОВАЧКИМ ЖРТВАМА

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ПРЕБИЛОВАЧКИХ МУЧЕНИКА

У цркви Светог Саве у Београду: ЛИТУРГИЈСКО ПРОСЛАВЉАЊЕ СВЕТИХ ПРЕБИЛОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА