ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ИМЕНА ПОСТРАДАЛИХ

Храм Христовог васкрсења у Пребиловцима

Храм Христовог васкрсења у Пребиловцима

Из Црквене општине Чапљина и Српског националног друштва "Пребиловци" упутили су позив за достављање имена пострадалих Срба у Другом свјетском рату на подручју јужне Херцеговине како би она била уписана на зидове Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Чапљински парох Марко Гојачић каже да је у току уписивање имена Светих новомученика Пребиловачких и Доњохерцеговачких на зидове Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима, који су мученички пострадали у току Другог свјетског рата.

"Овим путем позивамо све људе да нам доставе имена сродника, комшија, пријатеља, познаника који су пострадали на подручју Доње Херцеговине како бисмо ово богоугодно дјело што боље и успјешније довршили", рекао је Гојачић.

Подаци и информације могу се доставити на број телефона +381 65 46 44 557 или на електронску пошту snd.prebilovci@gmail.com


На подручју Чапљине, Стоца, Љубушког, Метковића и Неума током 1941. године убијено је око 4.000 Срба.

Пребиловци и његови становници представљају симбол страдања српског народа у БиХ, због стравичног погрома 1941. и 1992. године.

У августу 1941. године 3.000 усташа упало је у Пребиловце и побили су више од 800 од укупно 1.000 становника овог села. Августовски погром преживјело је свега 172 Срба.

Злочин над Србима у овим крајевима Херцеговине поновио се и у љето 1992. године када су војне снаге Хрватске, ХВО-а и ХОС-а, под командом генерала Јанка Бобетка убиле велики број цивила, уништиле све српске куће, цркве, манастире, споменике и друге објекте.

Градња храма у Пребиловцима, у чију крипту су положени посмртни остаци више хиљада Срба убијених у долини Неретве за вријеме Другог свјетског рата, почела је 1991. године. Међутим, 1992. године Хрватска војска предвођена Бобетком минирала је крипту и багерима практично урадила све да трагови злочина буду уништени.

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве канонизовао је пребиловачке мученике и од прошле године се славе као свети сваког 6. августа.

Спомен-храм у Пребиловцима поново се обнавља, захваљујући бројним донаторима. Међу њима је велики број Срба који су поријеклом из Херцеговине. Велику помоћ и подршку у изградњи храма пружила је Влада Републике Српске.

У Пребиловцима данас има шездесетак сталних становника и двадесетак који ту бораве повремено.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ПРЕБИЛОВАЦА И ЛИДИЦА

Пребиловачка деца међу српским светитељима

СРПСКЕ ЈАМЕ И СТРАТИШТА ПРЕТВОРЕНИ У ДЕПОНИЈЕ

Пребиловци - Јадовно 1941.