ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

У пребиловачком Дому културе синоћ је отворена изложба "Пребиловци" која говори о страдању овог српског села у Другом свјетском рату када су усташе побиле 826 становника, већином жена, дјеце и стараца.


Организатори изложбе су Српско национално друштво "Пребиловци", Удружење грађана "Јадовно 1941" и Културни центар Новог Сада, а аутори историчари Драгослав Илић и Предраг Лозо.

Илић је на отварању изложбе рекао је да изложба на 20 паноа говори о страдању и обнови Пребиловаца.

"При изради изложбе испоштован је методолошки принцип историјске науке. Ми смо примијенили нешто што је аутентично у нашем културном поимању страдања гдје је изложба доживљена као нека врста мартирологије", истакао је Илић.

Лозо је рекао да је основни циљ културе сјећања да се такве ствари не понове.

"Превенција геноцида је основни циљ свих дјелатности у култури сјећања. Изложба је покушај да се, колико је то могуће, техничком поставком исприча прича о Пребиловцима", навео је Лозо.

Према његовим ријечима, страдање Пребиловаца је само својом фактографијом довољно да изнесе велику причу и донесе велики закључак, као парадигма српског страдања у БиХ.

"Основни циљ је да пошаљемо поруку - не забораву. Пребиловци треба да буду путоказ за културу сјећања и наш колективни однос према прошлости, како геноциду у НДХ, тако и страдању у одбрамбено-отаџбинском рату. Морамо бити свјесни да су ове мошти које су два пута уништаване биле путоказ српском народу 1992. да створи Републику Српску као велико `не` геноциду", нагласио је Лозо.

Изасланик Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије Ђорђе Алексић упоредио је пребиловачку причу са библијском причом о Јову, наглашавајући да догађаји у Пребиловцима говоре о васкрсу овог мјеста.

"Данас четвртину становника Пребиловаца чине дјеца. То говори колико је овај народ духовно јак", рекао је Алексић, додајући да ће се Влада Србије укључити у причу о Пребиловцима и дати подршку овом мјесту.

Предсједник Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура подсјетио је да су Пребиловци два пута страдали - 1941. и 1992. године када су уништене кости.

Он је рекао да су Пребиловчани 1999. почели да се враћају у ово село "које је још рањено, али је, ипак, урађено много тога".

Јахура је нагласио да Република Српска и Србија треба да усвоје декларацију о геноциду над српским народом у НДХ.

Предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941" Душан Басташић подсјетио је да страдања у Јадовну, Ливањском пољу и Пребиловцима везује пуно тога, а прије свега начин на који су људи убијани бацањем у јаме.

"Изложбом желимо објелоданити истину о Пребиловцима. У школским уџбеницима у Републици Српској нема ни Пребиловаца ни Јадовна, ни Подриња, ни Гаравица, ни Ливањског поља, чак се не спомиње ни Доња Градина. Док то не буде исправљено наша дјеца могу да уче само са оваквих изложби, интернета и малобројних књига малог тиража", додао је Басташић.

Изложба "Пребиловци" остаће као трајна поставка у Дому културе у Пребиловцима, а копија докумената ће наставити да прича причу о овом страдалничком мјесту у многим другим градовима.

Његова светост патријарх српски Иринеј сутра ће освештати Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мјесту.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВИДЕО - Изложба "Пребиловци" - Београд 21. мај 2015 ...

Спасовдан у Београду: Изложбом „Пребиловци” представљена ...

у београду отворена изложба о страдању пребиловачких срба

Сећање је пут поштовања којим треба да идемо – изложба ...

Пребиловци - Јадовно 1941.