НАСТАВАК ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА

Пребиловци

БЕОГРАД, 25. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Формирање "Хрватске православне заједнице" је доказ да се сви облици геноцида над Србима примјењују и у новој независној Хрватској, успостављеној 1991. године, изјавио је Срни предсједник Управног одбора Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура."Да је коначно нестајање Срба у Хрватској скоро готова ствар свједоче и резултати пописа становништва у тој држави. Не само да је укупан број Срба смањен у односу на претходни попис, већ је фрапантна разлика између броја оних који се изјашњавају као Срби и оних који који говоре српским језиком и припадају Српској православној цркви“, каже Јахура. 

Он наводи да би таквим резултатима били презадовољни и усташки поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. 

"За упућене ту нема ништа изненађујуће. Просто, то је континуитет страдања и нестајања српског народа на тим просторима. Досадашње власти у Србији и другим српским територијама нису посвећивале потребну пажњу овој националној несрећи, тачније катастрофи", истиче Јахура. 

Он подсјећа да су присилно католичење, забрана ћирилице и успостављање тзв. Хрватске православне цркве били облици духовног геноцида над Србима у усташкој Независној Држави Хрватској. 

"Духовни геноцид је ишао упоредо са физичким ликвидацијама и протјеривањем Срба у окупирану Србију. Формирање `Хрватске православне заједнице` је доказ да се сви облици геноцида над Србима примјењују и у новој независној Хрватској, успостављеној 1991. Само овог пута протјеривање и одузимање националног идентитета су много чешћи од физичких ликвидација“, каже Јахура. 

Он сматра да би сада сва српска удружења и јавне личности требало да заједно дигну глас да држава, прије свега Србија, почне да води одговорну националну и државну политику и отворено погледа истини у очи када је ријеч о страдању Срба у Хрватској. 

Епархија далматинска саопштила је недавно да је послије регистрације проусташког удружења тзв. Хрватске православне заједнице, шира јавност путем електронских медија и тзв. прогласа обавијештена о "устоличењу" извјесног Александра Иванова, који је бугарског поријекла, за "свештеника хрватских православаца" на подручју читаве Хрватске. 

"Познато је да је усташки злочинац Анте Павелић 1942. године основао тзв. Хрватску православну заједницу с циљем да потпуно уништи Српску православну цркву и искоријени Србе са простора НДХ - пошто претходне методе насилног покрштавања и масовних убистава по логорима широм Хрватске нису донијели довољно резултата", наводи се у саопштењу Епархије далматинске. 

Његово преосвештенство владика далматински Фотије позвао је тим поводом све православне Србе на просторима Далмације да остану вјерни Српској православној цркви, свом језику и култури, те да се чувају лажних пастира. 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

У Задру оживела усташка творевина Анте Павелића

НЕЋЕ УСПЈЕТИ ПОКУШАЈ СТВАРАЊА "ХРВАТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ"

ПРЕБИЛОВЦИ