КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ЛУКОВИЋА

Prebilovci

Latinica

- Кривична пријава против Луковића поднесена је због низа увреда, неистина и грубих пријетњи упућених припадницима српског народа, посебно родбини жртава усташког терора, те због вријеђања самих жртава и Пребиловаца - симбола страдања српског народа, објављених у тексту на сајту "Електронских новина" 17. августа под насловом "Мртви ће започети рат" - изјавио је предсједник УО "Пребиловци" Миленко Јахура.

Он сматра да је то кривично дјело нарочито изражено у самом наслову текста "Мртви ће започети рат", као и у мржњом надахнутој клевети из редакцијског уводника:

"Тадашње вјерске процесије и шетње са лобањама биле су увод у страшни рат"...

Он каже, да су ове увреде, лажне оптужбе и директне пријетње претешке и да као такве захтијевају кривично гоњење.

- Очигледно је да у нашем друштву, које се позива на антифашстичке традиције, Срби, српске вриједности и српске жртве не уживају исту заштиту као други. Реаговање СНД "Пребиловци" од 18. августа и ова кривична пријава треба да буду мали допринос борби за истинску заштиту основних људских права и обуздавање нарастујуће србофобије у држави која носи српско име - каже Јахура.

Српско национално друштво "Пребиловци" саопштило је 18. августа да су "Електронске новине" објавиле текст који представља увреду за жртве наци-усташтва, те нову пријетњу Пребиловцима и Пребиловчанима избјеглим у Србију, послије геноцидног етничког чишћења у јуну 1992. године које су провеле војска и власти Хрватске и њени сателити у Херцеговини.

"Електронске новине", чији је главни и одговорни уредник Петар Луковић, објавиле су 17. августа текст под насловом "РТС пропаганда - Мртви ће започети рат", са редакцијским уводом и чланком Јакше Рагужа из Хрватског института за историју.

У СНД "Пребиловци" сматрају да је ово припремни пропагандни позив на ново насиље над Пребиловчанима, вјероватно, пруозрокован обиљежавањем 70-годишњице страдања српског народа у геноциду извршеном над њим, те захтјевом за обнову Пребиловаца и споменика жртвама наци-усташтва од 1941. до 1945. године.

Од редакције "Електронских новина" тада је затражено да објави ово реаговање и извини се свима који су увријеђени због објављеног текста.

 

Извор: srna

Везане вијести:

ИСТИНА ОСЛОБАЂА И ЛЕЧИ