ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА ИЗ ПРЕБИЛОВАЦА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/prebilovci-hram_slika.jpg

У суботу, 4.августа 2012, у 8 часова, код рушевине Спомен храма у Пребиловцима код Чапљине, Херцеговина, служиће  се Света литургија, са поменом у продужетку, а поводом 71- годишњице страдања становника овог села и Срба из околних села од усташа.

У току љета 1941. усташе су у бројним крашким јамама, ријекам и другим стратиштима поубијале преко 4000 Срба из Доње Херцеговине. Само из Пребиловаца од 1000 становника, убијено је њих 826 , а до краја рата број погинулих попео се на 850, од око 1000 предратних становника. Од тога њих 600 су жене и дјеца, највише пострадали у Шурманачкој јами код Међугорја, у коју су живи гурнути 6.августа 1941. Њихове кости, извађене из јама 1990/91, уништене су заједно са Храмом у Пребиловцима, у јуну 1992, од стране хрватских снага.

Пребиловци се и сада боре за опстанак, као и после 1941, а то сада захтјева обнову порушеног и попаљеног села, гробља и спомен цркве и признање историјских чињеница о геноциду над српским народом на простору БиХ и Хрватске.. Како вријеме пролази постаје све јасније да они који могу и требају да помогну то намјерно избјегавају, очекујући да се са Пребиловцима угаси и истина о страдању овог села и српског народа у 20. вијеку. Зато је на потомцима,родбини и поштоваоцима Пребиловачких мученика задатак, као и на Пребиловчанима који су преживјели покољ 1941.- да Пребиловци преживе опасности које су се над њих надвиле.

Све порушене куће, споменици и Спомен храм/ за који је издата и грађевинска дозвола и почело прикупљање добровољних прилога/ морају да се обнове, а истина о страдању српског народа мора да се прихвати, колико год то некима било тешко.

 

СРПСКО НАЦИОНАЛНО ДРУШТВО ПРЕБИЛОВЦИ

БЕОГРАД

 

Миленко Јахура

Предсједник УО

 

На Илиндан, 2.8.2012.