Чија је брига гробље у Пребиловцима?

Православно гробље у Пребиловцима, крајем марта 2015. године након акције чишћена од корова

Православно гробље у Пребиловцима, крајем марта 2015. године након акције чишћена од корова

Гробљa и споменициу њима вјерна су слика тог мјеста у којем се налазе. Православно гробље у Пребиловцима је и више од тога. Ово гробље може се доживјети и као (не)написана тужба на адресу правосудних органа – од међународног суда у Хагу до кантоналних и судова Боснe и Херцеговинe. Гробље на Краварици, уз храм Васкрсења Христовог, нажалост, показује да блиједи код Срба некад врло снажна духовна спона између упокојених и живих. 

У недјељу, 29. марта 2015. пребиловчани су се, у солидном броју, са три моторне пиле, одазвали на акцију уређења сеоског гробља. Акција је договорена неколико дана раније на састанку мјештана-повратника у сеоском Дому културе кога је иницирао отац Марко Гојачић, парох чапљински.

Циљ је био да се гробље очисти од сувишног шибља пред Васкрс, који је и слава храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, као и пред свјештање истог, које се очекује у августу. Aкцијa, мада је урађено доста, треба се наставити.

Очишћен је већи дио гробља. Послије више година указала се и средњевјековна некропола властеле која је некад живјела у овом селу. Одстрањено шибљe и коров отворили су поглед на комплетно гробље у којем су још видљиви трагови злочина над упокојеним Пребиловчанима и њиховим споменицима. Дванаест оборених спомен-плоча још увијек чека потомке да их подигну са земље. Наиме, од јуна 1992. до почетка повратка Пребиловчана у село 1999. године, оборен је и мецима изрешетан скоро сваки споменик. Најблаже речено изненађујуће је да послије, још мало па четврт вијека, за овај невиђени злочин над покојницима нико није одговарао.

Гробље у Пребиловцима, такво какво је данас, пуно више говори о живима него о мртвима. Неким од покојника су уништене и кости, другима једине фотографије па им је за сва времена изгубљен лик и основни подаци о њима и времену у којем су живјели. Пажљивији посјетилац гробљу откриће да има петнаест споменика на којима нису уписане године смрти покојника који су давно умрли а споменик су подигли за свог живота. Један број њих немају директних потомака, јер су 1941. изгубили дјецу или дјецe нису ни имали. Али непокретну имовину сваког од њих насљедио је неко па би био људски и грађански ред да се насљедници потруде да учине што могу, како би вјечна кућа упокојених Пребиловчана и свјештање Храма посвећеног Христовом Васкрсењу а у славу Пребиловачких великомученика дочекали са уређенијим гробљем.

Било како било, порушене а не обновљене споменике, споменике на којима недостају године упокојења неко треба да oбнови, макар да то учини неко од удружењa које су Пребиловчани формирали у избјеглиштву или мјесна заједница.

Једнако као што кућа и њен изглед дају прву слику о њеном власнику тако су и гробљa и споменици у њима вјерна слика тог мјеста у којем се налазе. Православно гробље у Пребиловцима је и више од тога. Оно је велики дио сачуване материјалне историје села. Гробље, нажалост, показује да блиједи некад код Срба врло снажна духовна вертикала између упокојених и живих. Ово гробље може се доживјети и као (не)исписана тужба на адресу правосудних органа – од међународног суда у Хагу до кантоналних и државних судова у Босни и Херцеговини.

----------

Завичајни портал Пребиловци-село на Интернету покреће иницијативу да добровољним прилозима, колико ко може одвојити, његвови посјетиоци образује фонд намењен искључиво за подизање порушеног и уређење гробља. Новац се уплаћује на жиро рачун брoj 3381102246138904 Српске православне црквене општине чапљинске с напоменом прилог за гробље у Пребиловцима. Посјетиоци нашег портала који живе у Србији новац могу уплатити на посебан рачун СНД Пребиловци у Београду број рачуна 205-179372-31. Уз обавезну напомену да је прилог намјењен за уређење гробља у Пребиловцима. Изражавамо наду да ћемо ускоро бити у прилици да наше читаоце обавјестимо како је сакупљено довољно новца да се подигну порушени споменици и да се на већ подигнутим споменицима унесу подаци који недостају.

-----------

Публиковано почетком априла 2015. године

 

Извор: Завичајни портал Пребиловци-село на интернету

 

Везане вијести:

Пребиловци: И испод сиве дуге боје живе - Jadovno 1941.

Владика Григорије: Пребиловци су најјачи и најсвјежији симбол ...

Село Пребиловци у Херцеговини - српска ... - Jadovno 1941.