БРАВО ХЕРЦЕГОВЦИ Херцеговачка академија у српској престоници на понос родне груде

Херцеговачка академија

У Коларчевој задужбини у Београду вечерас је приређена Херцеговачка академија, посвећена успомени на српске жртве од 1941. до 1945. године која је окупила близу 900 Херцеговаца, који су скупили преко 600.000 динара /око 10.000 КМ/ за обнову храма Христовог васкрсења у Пребиловцима.

Учеснике Академије и присутне је благословио и пригодном бесједом о Пребиловцима поздравио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, истичући значај обнове страдалних Пребиловаца и позивајући окупљене да 8. августа дођу на освештање храма у најстрадалнијем селу Европе.

„Прије 75 година пребиловачки мученици су живјели исто као и ми данас – бринули се, радили, стрепили, надали се, имали, оскудјевали, радовали се и туговали, некада пјевали, маштали, вољели, снијевали. Међутим, неки други људи, пустивши у своје срце зло, одлучише да их убију. Не да им узму имања, њихову радост и тугу, него много више. Наумили су да им одузму живот“, казао је владика Григорије, додајући да су их затим бацили у јаме, у дубину земље.

Он је истакао да су кости мученика послије 50 година од страдања угледале свјетлост и сунце, гдје потомци достојно сахранише кости предака.

„Синови злочинаца, синови по хтјењу у опредјељењу, бомбама и минама разорише започети храм и по други пут мучки убише већ убијене. Од њихових експлозија подиже се диван пепео и издигоше се непрегледне варнице“, казао је владика Григорије, додајући да Христос у Пребиловцима изведе из мртвих и преведе у живот мартире пребиловачке и Херцеговачке.

Херцеговачка академија

Херцеговачкој академији, која је још једном потврдила јединство Херцеговаца ван родне груде, присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је истакао да Академија представља велики чин солидарности, а црква потврду српског постојања у Херцеговини.

„Веома сам поносан што ћемо моћи заједно да се нађемо код храма 8. августа и да пошаљемо снажну поруку да смо ту, да чак и ако нас убијају два пута да нас не могу убити“, рекао је Додик, додајући да је храм у Пребиловцима потврда српског постојања и остајања на овим просторима.

Предсједник Додик је истакао да су институције Српске од почетка подржале иницијативу за обнову храма, као и огромну енергију коју су у томе показали Српска православна црква и владика Григорије.

Историчар Драган Мастиловић је истакао да су усташе 1941. године у Пребиловцима убиле 850 Срба од укупно 1.000 становника тог села.

Својим присуством и учествовањем у програму Академију су увеличали пјесници Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Гојко Ђого, Божидар Глоговац и Ђорђо Сладоје, драмски умјетници Милорад Капор и Гојко Шантић. Са Херцеговцима су били и оперска пјевачица Јадранка Јовановић, док су пјесмом уз гусле скуп Херцеговаца увеличали гуслари Бошко Вујачић, Вељко Ђурановић и Славко Алексић, те Хор „Лола“.

Присутни су, између осталих, били и народни посланици Лука Петровић, Ненад Стевандић и Дарко Бањац, прослављени спортисти Вања Грбић и Дејан Бодирога, глумац Драган Бјелогрлић, као и професор доктор Предраг Пешко.

Водитељи програма су били Снежана Лукић и Миливоје Бештић, док је за режију Херцеговачке академије био задужен Балша Ђого.

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве канонизовао је пребиловачке мученике и од прошле године се славе као свети и то 6. августа.

 

Извор: Trebinje Live

 

Везане вијести:

Буди део историје: Херцеговачка академија (8. јун) – највећи и ...

Патријарх Иринеј подржао одржавање Херцеговачке академије!

Сјећање на злочин у херцеговачком селу Корита - Jadovno 1941.