Басташић: Пропутоваће изложба свијетом и суочити неуке са пребиловачким болним науком

Latinica

Идеја да се уради пребиловачка изложба, није рођена ни у институцијама, ни у главама националних стратега ни историчара, него у душама потомака српских жртава пострадалих од стране НДХ

Ђорђе Алексић, Душан Ј. Басташић и Миленко Јахура на отварању изложбе. ФОТО: УГ Огњена Марија Ливањска

Ђорђе Алексић, Душан Ј. Басташић и Миленко Јахура на отварању изложбе. ФОТО: УГ Огњена Марија Ливањска

Ево нам пребиловачке изложбе у Пребиловцима, у предвечерје великог празника освештања Храма Христовог васкрсења, овдје уз мошти Светих пребиловачких новомученика, овдје гдје и треба да буде, да свједочи и учи о пребиловачком страдању и васкрсењу, да опомиње пребиловачким наравоученијем.

Даће Бог да ова изложба пропутује Србијом, Српском и српском дијаспором, тако да сваки Србин добије могућност да сазна и научи о овом симболу српског страдања.

Да пропутује свијетом и суочи неуке са пребиловачким болним науком.

Ова изложба је много окаснила. Требала је да буде овдје још `45 када је и овај Свети Храм требао да буде изграћен. Али и недавно, прије годину дана, идеја да се уради пребиловачка изложба, није рођена ни у институцијама, ни у главама националних стратега ни историчара, него у душама потомака српских жртава пострадалих од стране Независне државе Хрватске, окупљених око УГ Јадовно 1941. и СНД Пребиловци.

Др Андреј Фајгељ, тадашњи директор КЦ Новога Сада, одмах је прихватио ову идеју и ова институција је у цијелости финансирала овај пројекат.

Много је српски народ пострадао у 20 вијеку, па и не чуди да је све више организација које окупљају потомке жртава који не чекајући политичку вољу и прави тренутак, не хајући за политичком коректношћу, радећи готово у правилу волонтерски, чине све што могу да очувају сјећање и испишу наук о породичном и завичајном страдању, свједоче о сатирању рода свога православног.

Ове организације и часни појединци, дубоко посвећени својој мисији, поред осталог упорно указују институцијама, свјетовним и црквеним, на тешко разумљиве пропусте на пољу очувања сјећања на пострадали род наш.

Близу тридесет оваквих организација и активних појединаца, са благословом Владике Атанасија Раките, формирало је прошле године Сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у 20 вијеку.

Захвални смо Влади Р. Србије, која све снажније и отвореније, подржава и финансира пројекте чланица Сабрања и зато нас посебно радује да је са нама вечерас изасланик Управе за дијаспору Владе Републике Србије, господин Ђорђе Алексић.

Негдје на половини текста постави слику публике и испод напиши: У публици су били прегаоци окупљени око Пребиловаца. ФОТО: Слободна Херцеговина

У публици су били прегаоци окупљени око Пребиловаца. ФОТО: Слободна Херцеговина

Надамо се да ће овај велики труд бити препознат и од стране Светог архијерејског Сабора СПЦ и очекујемо да ће се поново размотрити наша одбијена молба да се изабрани представник Сабрања укључи у Одбор за Јасеновац. Сигурни смо да би наш представник, госпођа Гордана Достанић из удружења Огњена Марија Ливањска, својим знањем и агилношћу дала значајан допринос раду Одбора за Јасеновац на пољу културе сјећања на српске жртве, јер нас ране нашег рода највише боле.

Исто тако очекујемо и да Музеј жртава геноцида у Београду, за почетак барем одговори на нашу молбу да се вриједни Миленко Јахура, изабрани представник Сабрања укључи у Управни одбор Музеја.

У име УГ Јадовно 1941, рећи ћу без увијања, јер ово Свето мјесто то подразумијева, да нисмо задовољни радом поменутих институција.

Поразна је чињеница да у уџбеницима Српске нема ни слова о Пребиловцима, о Јадовну, о логорима на Пагу, о Гаравицама, о Ливањским, херцеговачким и велебитским јамама, о Садиловачкој и Глинској цркви, о страдању Срба у Подрињу.

Нема у уџбеницима ни Доње Градине. Она се помиње само као: “десна обала Саве”.

У исто вријеме, наша дјеца детаљно уче о искрцавању у Нормандији и рату у сјеверној Африци.

А ко не учи, њему се понови. Пребиловци су болан примјер.

Ова изложба је само каменчић а овај Храм небоземне љепоте је угаони камен или чак темељ за изградњу и усвајање српског сатирања од стране Независне државе Хрватске у наше трајно памћење. Ако и даље будемо овако историјски и национално неодговорни, постоји објективна опасност да ће се зла историја поновити нашој дјеци, нашим потомцима.

Поред Храма, неколико књига, интернет сајтова и ове изложбе, овдје у Пребиловцима, треба да се подигне и Меморијални центар са свим садржајима које имају слични центри у свијету.

Идући ка том циљу, УГ Јадовно је донаторским средствима недавно прибавило једну страдалничку кућу, уништену у протеклом рату, управо на путу који повезује овај Дом са новим Храмом.

Са Благословом Владике захумско-херцеговачког и приморског Господина Григорија, у току је прибављање потребних дозвола и израда пројектне документације за подизање Меморијалног центра под радним називом “Пребиловачка кућа”.

Наша кућа ће, ако Бог да бити мјесто гдје ће поред централног пребиловачког Архива и библиотеке, постојати и музејско-галеријско-едукативни простор као и смјештајни дио за научнике али и за умјетнике свих профила који ће овдје стварати, пунећи своја чула свим богатствима које ово свето мјесто и херцеговачка земља нуде.

Пребиловачка кућа ће ако Бог да бити и мјесто дружења потомака српских жртава геноцида почињеног од стране Независне државе Хрватске али и како рече Јахура, витални покретачки објекат сваковрсне обнове села.

Овај веома захтјеван али и богоугодан пројекат, не можемо реализовати сами, али смо дубоко увјерени да ће Срби широм свијета а онда и српске институције, препознати његов значај и помоћи у његовој реализацији.

Како радили, тако нам и Бог помогао!

 

Обраћање Душана Ј. Басташића на отварању сталне изложбене поставке «Пребиловци» у Пребиловцима, 07. августа 2015.

 

Везане вијести:

ПОКОЉ ПРЕБИЛОВЧАНА У МОРИНОМ ОТОКУ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

ВИДЕО - Изложба "Пребиловци" - Београд 21. мај 2015 ...

СХ У ПРЕБИЛОВЦИМА: Победа живота Свете Херцеговачке земље (ФОТО)

Пребиловци - Јадовно 1941.