ЈАПАНСКИ ПРОФЕСОР ПОСЈЕТИО ПРЕБИЛОВЦЕ

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/prebilovci-kazuo.jpgПрофесор социологије на јапанском Универзитету Хирошима Казуо Заики посјетио је Пребиловце, општина Чапљина, како би истраживао проблем одрживог повратка избјеглих са овог подручја, јавља Срна.


Заики је, након сусрета са српским повратницима у Пребиловцима, посјетио мјесто гдје се налазе мошти мученика из овог краја и градилиште храма Васкрсења Христовог, гдје га је дочекао парох Данило Боро.

Пребиловачки парох је Заикија упознао о страдању становника овог насеља и других херцеговачких мјеста у Другом свјетском рату и о плану обнове храма, у којем ће смирај наћи мошти више од четири хиљаде Срба са простора јужне Херцеговине, које су усташе бациле у 12 јама.

Парох Боро је подсјетио на токијски лист “Ашаи Шимбун” /Asahi Shimbun/, који је 1999. године покренуо и реализовао јединствен пројекат “Поруке 20. вијека”, гдје је приказао судбине четири села у свијету, међу којима су и Пребиловци.

Овај лист, који излази у милионском тиражу, приказао је и судбину једног села код Нагасакија, гдје је 1945. године бачена атомска бомба, затим једног села у Кини и једног у Француској.

У Другом свјетском рату Пребиловци су страдали више него иједно село у Европи. Цијело село завршило је живот у једном дану на дну јаме “Голубинке”, која се налази између села Шурманци и Међугорје, на десној обали ријеке Неретве.

“У Пребиловцима 1941. године није било комуниста, број јама није јасан, село није имало старјешину”, записано је на страницама јапанског листа.

Лист пише да остаје истина да је трагедија Срба у Независној Држави Хрватској 1941. године заиста једно од обиљежја глобалне историје 20. вијека.

 

ИЗВОР: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png / МОЈА ХЕРЕЦГОВИНА

 

Везане вијести:  ПРЕБИЛОВЦИ