ПОЗИВ СУДУ И ТУЖИЛАШТВУ ДА ПРОЦЕСУИРАЈУ ЗЛОЧИНЕ У СИЈЕКОВЦУ

Sijekovac

БРОД, 13. ЈУНА (СРНА) - Удружење за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода позвало је Суд и Тужилаштво БиХ да напокон процесурирају злочин почињен над српским цивилима из Сијековца,код Брода 1992. године.

Предсједник овог удружења Марко Грабовац рекао је Срни да се поједини злочинци слободно крећу и провоцирају породице жртава, те оцијенио да је у непроцесуирању овог злочина био велики утицај међународних фактора.

 

"Знају се починиоци злочина и њихови наредбодавци. Сматрам да је фактор страних сила највећи кривац за непроцесуирање овог злочина. Они су одиграли значајну улогу на самом почетку рата у БиХ. Увјерен сам да ниједан народ у БиХ не би учинио оно што се десило да то није креирала међународна заједница", рекао је Грабовац.

 

Он је нагласио да би процесуирањем злочина у Сијековцу на видјело изашла умијешаност Хрватске у рат у БиХ, што многима не би одговарало.

 

"Ранији замјеник тужиоца Дејвид Швендимен обећао је да ће предмет `Сијековац` бити приоритетно процесуиран, али нас је обмануо", истакао је Грабовац и додао да је то обећање Швендимен изрекао два пута, једном у Сарајеву, а други пут у Бањалуци.

 

Он је подсјетио да је обиман материјал са доказима и именима починилаца још 2003. године достављен Хашком тужилаштву, које је предмет касније уступило Суду БиХ.

 

Грабовац сматра да се злочин у Сијековцу није десио случајно, истичући да је изненађујућа бруталност и убилачки нагон према српским цивилима у Сијековцу који су са осталим националностима живјели у слози.

 

"Могло би се рећи да су у злочину учествовали прави терористи који су били припадници разних јединица које су у Хрватској у рату стекли искуство и примијенили га у Сијековцу", навео је Грабовац.

 

Он је навео и да је Сијековац био на важној комуникацији којом су хрватске снаге намјеравале да напредују према Дервенти и унутрашњости БиХ.

 

Злочин у бродском приградском насељу Сијековац догодио се 26. марта 1992. године, када је на кућном прагу у само једном дану убијено 46 Срба из овог насеља. Тијела убијених данима су стајала у камиону-хладњачи, а касније су закопана или су бачена у ријеку Саву. Најмлађа жртва имала је 16 година, док је најстарија био осамдесетдвогодишњак.

 

За злочин у Сијековцу терете припаднике Интервентног вода ХВО из Сијековца којим је командовао Нијаз Чаушевић, звани Медо, као и припадници ХОС-а из Славонског Брода, чији је командант био Анте Пркачин.

 

Припадник ХОС-а Сакиб Балић, који се прошле године спалио у Сарајеву, раније је путем медија оптужио Пркачина да је одговоран за злочин у Сијековцу. Нијаз Чаушевић - Медо путем хрватских медија одбацио је оптужбе за злочин у Сијековцу и понудио Суду БиХ да свједочи о том злочину, али га, како је устврдио, нико не позива.

 

 

Извор: срна