Шта то дели Кустурицу и Хрвате

ratko

Утемељење НДХ у колективном подсвесном памћењу Хрвата храни њихов став да је нормално што су босански муслимани окренути према Хрватској и Хрватима, а не према Србији и Србима. Зато им Кустурица представља проблем.

Чули сте, сигуран сам, да је ових дана Емир Кустурица најурио са Мећавника (Мокра Гора) екипу Хрватске телевизије, предвођену новинаром Александром Станковићем. Тај је из Загреба потегао да направи интервју са Кустурицом, за свој серијал „Недељом у два“, а како се није бавио новинарством већ ислеђивањем, Кусти се та полицијска дисциплина није допала, прекинуо је интервју и дао Хрватима десет минута да се покупе и напусте Мећавник. Три дана је овај догађај пунио српску, хрватску и босанску штампу, тутњао разним телевизијама и развлачио се по већим и мањим чаршијама бивше Југославије. Зато што је Кустурица општепознат? Не. Сувише је то поједностављено тумачење. Овде се ради о кулминацији дугогодишњег необјављеног али интензивног рата између Хрвата и Емира Кустурице. Због чега? Шта Хрвати замерају Кустурици?

УВРЕДЕ И ГАДОСТИ

Кустурица је, чим се изјаснио као Србин, код Хрвата изазвао згражања и отада трају увреде и гадости којима Загреб засипа овог неспорно великог уметника. У ствари, проблем између Хрвата и Емира Кустурице лежи на колективној подсвесној равни Хрвата где почива убеђење, чак „правило“, да је сваки муслиман са простора бивше СФРЈ ближи Хрватима него Србима. То правило, опет подсвесно, утемељено је на пракси и садржајној вертикали „Независне државе Хрватске“, језиве творевине у којој је Анте Павелић муслимане (тада није било Бошњака) частио епитетом „цвијеће хрватскога народа“. Без основа? Па, неће бити да је без основа.

Потпредседници владе усташке НДХ били су браћа Осман и Џафер Куленовић. У тој влади министри су били Мехмед Мехичић и Хилмија Бешлагић, а заменици министара Хакија Хаџић и Јунуз Мехмедагић. Председник врховног суда НДХ звао се Асим Угљен. Први Павелићев доглавник беше Адемага Мешић, а један од побочника Алија Шиљак.

Међу старешинама усташке војске велики углед уживали су генерали Муслимани: Салих Аликадић, Јунуз Ајановић, Мухарем Хромић… Посебно место у „Црној легији“, елитној и најкрволочнијој усташкој формацији, имао је Бећир Локмић, а десетине хиљада муслимана из Босне и Херцеговине, делом и из Санџака, било је у саставу усташке војске. Главни кољач у страшном, обредном, убијању Срба у цркви Пресвете богородице, у Глини, где су крајем јула и почетком августа 1941. године заклане 1564 особе српске националности, звао се Хилмија Берберовић.

ВЕЛИКО ОДУШЕВЉЕЊЕ

Дакле, са свим тим и не само тим и таквим спознајама Хрвати су остали затечени одлуком најпознатијег и најславнијег муслимана Сарајева, Босне и целе Југославије, Емира Кустурице, да почетком деведесетих оде у Београд и јавно се декларише као Србин. Касније и православац, са крштеним именом Немања. Логично им је (Хрватима) било да дође у Загреб, а не у Београд. Али да је само то.

Со на хрватску „емиркустурица“ рану додатно досипа сам Кусто када у филм „Подземље“, за који је 1995. године добио другу „Златну палму“, сјајном композицијом на релацији основа филмске приче-историјски догађаји, ставља документарне снимке уласка Хитлерове војске у Загреб 1941, где се немачка армада сусрела са великим одушевљењем огромног броја Загрепчана, егзалтираном масом која је под ноге немачким нацистима бацала цвеће и најскупљу Гавриловићеву саламу.

Још увек чекамо да на нивоу уметности (литературе, филма, позоришта) значајније буде обрађен феномен муслимана у Босни, њихова верска трансформација и стално трагање за чврстом тачком националног ослонца и припадања при чему се, у огромној већини, бежи и склања од сопственог порекла. Најчешће, време је показало, босански муслимани беже у мржњу према онима од којих потичу, као најдиректнијим сведоцима слабости чија је последица промена вере и нације. Исти случај као и са Хрватима западне Херцеговине.

Кустурица са тим нема ни најмањи проблем. Његов отац Мурат изјашњавао се као Србин, знао је да Кустурице потичу од Бабића из села Плана, код Билеће, и то је, као што су њему пренели његови преци, он пренео сину Емиру. Велики писац Мехмед Меша Селимовић такође се декларисао као Србин, а он сам је јавност упознао са чињеницом да су његови старином од Вуковића.

МЕЂУНАЦИОНАЛНИ ОДНОСИ

Дакле, Емир Кустурица није никога изневерио и није конвертит, најмање плаћеник, удворица, српски дотепенац… како га све зову у Сарајеву и Загребу.

О усташком покрету, и самој тој идеји, Кусто зна много. Као што, чини ми се, изузетно познаје дубљу историју политичких и међунационалних односа у авлијама бивше Југославије. Такав човек мора да има критички став према свакој политичкој идеји која се ослања на Анту Старчевића. На жалост, све хрватске политичке идеје које су добијале снажну и пресудну подршку хрватског народа имале су у основи учење Анте Старчевића. Кустурица то зна и отуда његови додатни „неспоразуми“ са Загребом и тамошњом политичком и интелектуалном елитом.

 

Извор: pecat