Припреме за нови календар

ratko

Све је ове године на Радио-телевизији Србије у дане католичког бадњака и Божића било подређено том верском празнику. Други дневник РТС-а посветио је Божићу чак пет првих минута, а када томе додамо извештаје са Тадићевог боравка у једној богомољи у Војводини и божићну посланицу београдског надбискупа Станислава Хочевара, првог међу католицима Србије, добијемо временски блок који се, у најмању руку, може равноправно носити са временом које је РТС до сада одвајао за православни Божић.

На страну директни преноси поноћних миса из католиччких храмова у Београду и Војводини, филмови и емисије са божићном тематиком.

За све то време у горњем десном углу службене телевизијске слике државе Србије писало је "Срећан Божић". Ако се не варам то се на РТС-у никада до сада није радило ни у време када Срби славе Божић. Откуда та промена? Због чега?

Не бих волео да испаднем ни малициозан ни наиван, али изнећу убеђење да је и ово у склопу напора властодржаца Србије да измаме бар један смешак и климање главе "оних у Европи". Логичније објашњење не видим.

Неко је најважнијем српском Кабинету доставио "мишљење" да би Европа (католичко-протестантска) с великим интересовањем и задовољством примила вест да се православна Србија и на тај начин (одвајањем од Јулијанског календара) приближава Европи и прихвата њена правила игре.

А због чега Србија, скупа са Русијом и Јерменијом, за разлику од осталог хришћанског света, Божић слави 13 дана касније, односно, 7. јануара, уместо 25. децембра? Питање је једноставно, али одговор није, захтева много више простора и сачекаће неку другу прилику. До тада ево најкраћег могућег подсећања на разлоге тог највећег неспоразума унутар хришћанства, још од времена Великог раскола.

Дакле, по препоруци неких астронома папа Гргур Тринаести донео је 24. фебруара 1582. године одлуку о новом рачунању времена из чега је настао овај садашњи календар, по Гргуру назван грегоријански, а по којем се Божић слави 25. децембра.

Била је то исправна корекција дотадашњег јулијанског календара (усклађивање са годишњим добима) што је одмах прихваћено у Италији, Шпанији, Пољској и Португалу, а недуго затим иу осталим државама католичког света. Почетна разлика била је 10, а данас износи 13 дана. После 2100. године та разлика добиће увећање за још један дан тако да ће Срби
(Ако их буде) у случају останка на старом календару Божић славити 8. јануара.

Календар Гргура Тринаестог православци никада нису прихватили али неке православне земље - Грчка, Бугарска, Румунија - Божић ипак славе истога дана кад и католици. Откуд то? Од Милутина Миланковића.

Одбијајући могућност да се повинују рачунању времена које је "одредио" ватикански папа, а свесни да је грегоријански календар тачнији и исправнији од јулијанског, православци су почетком двадесетих година 20. века замолили српског генија, Милутина Миланковића, да израчуна и утврди најтачније могуће рачунање времена. Он је то урадио и тај календар (тачнији од грегоријанског) Свеправославном сабор прихватио је 30. 5. 1923. године, на саборовању у Цариграду (касније Истамбулу), а примењују га споменути Грци, Бугари, Румуни те Васељенска патријаршија и Кипарска православна црква. Руска, Српска и Јерменска православна црква остале су на старим позицијама календарским.

А откуд је дошла овогодишња провала новог календара на екране РТС-а? Питање је за Александра Тијанића. Ако икада буде хтео да каже ко га је тим поводом звао.

 

Извор: vesti