Пакети за Вучића

Само онај ко је био или је сада на челу мале државе, малобројног народа, зна каква је мука кад такав седнеш насупрот онога ко с високе, највише позиције представља, узмимо, Немачку, Енглеску, САД, Француску
tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Dmitrovic_1.jpg
Само онај ко је био или је сада на челу мале државе, малобројног народа, зна каква је мука кад такав седнеш насупрот онога ко с високе, највише позиције представља, узмимо, Немачку, Енглеску, САД, Француску, а ти хоћеш да имаш некакву самосталност, суверенитет... Он теби може све, ти њему не можеш ништа. Може да ти затвори границу, тржиште, уведе визе, санкције, изолује и тебе и цео народ, може да те бомбардује, на крају крајева.

 Није вероватно да би Запад опет могао бомбардовати Србију, али све остало је на шанку, бар тако изгледа по догађајима чији смо сведоци последњих дана. У пакленој ситуацији створеној сиротињским наслеђем и западњачким очекивањима и уценама, данашња Србија покушава да држи отворена врата према Бриселу и Москви, покушава да преживи. Затвори ли једна од тих врата, наћи ће се, ту нема дилеме, у безизлазном положају, биће сломљена.

 Београд од Европске уније засад добија дозиране уступке, тапшање по рамену и обећања. Да, и „препоруке“ да окрене леђа Русији. Ти захтеви су све јаснији, отворенији и ево бивају материјализовани; стижу у Београд, на адресу Александра Вучића, као пакети. У првом је био Еди Рама, у другом Војислав Шешељ. Њихов долазак је инструментализован, прорачунат с темпираним и одложеним дејством. Ко верује да је Рама по сопственој памети и одлуци у Београду изговорио оно што себи није дозволила ни Хилари Клинтон, тај нека избегава сваки разговор о политици.

 Рама је урадио оно што му је речено да уради. Он у Београд није дошао по жељи Владе Србије, Вучић је данима дипломатским каналима покушавао да одложи ту посету на неодређено време али... Вучић је онај лик из прве реченице текста који читате. Знао је, у то не треба сумњати, да ће Рама урадити нешто непријатно, увредљиво, али... ништа се ту није могло. Из Европе је стигла „молба“ да се Рама угости. Озбиљна молба с врло озбиљне адресе. Није изговорено, али „образложење“ нужности посете премијера Албаније сви знамо: Нећете да уведете санкције Русији, угостили сте Путина у Београду, е па сада ћете добити и наше госте.

 Шешељ је још једноставнија прича. Сам је за ова два дана неколико пута поновио да је на привременој слободи све док не сруши Николића и Вучића. Срушити их неће, он никада ниједну владу није срушио и није пуштен због тога. Исти они који га нису пустили ни на сахрану мајке, без икаквих условљавања стрпали су га у авион за Београд. С врло јасним циљем: уздрмати Владу Србије, ослабити Вучића, изазвати раскол између њега и Николића и политички живот Србије претворити у циркус и вашариште. За ту работу од Шешеља нема бољег мајстора.

 Куда ово води? Где може да заврши? Шта чинити? Верујем да главни кабинет Владе Србије зна принцип на којем је настала и почива борилачка вештина звана џудо. Он гласи: Попусти и издржи, да би победио.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Ратко Дмитровић: Безвредне главе - Jadovno 1941.

Ратко Дмитровић: Уместо да одговара за злочин, Хрватска ...

РАТКО ДМИТРОВИЋ: Господо из УНС-а, НУНС-а и НСПМ ...