Хоће ли нам Ђуро опростити

ратко

Пише Ратко Дмитровић

Филм Душана Ковачевића "Балкански шпијун" припада самом врху српске и југословенске кинематографије, ремек-дело које би, да је снимљено у Холивуду, било значајније од "Грађанина Кејна" али ... Судбина је то малих народа, њихове уметности и продукције те уметности у свету. У "Балканском шпијуну", на самом крају, у бриљантном монологу (без премца у светском филму) који изговара Бата Стојковић, постоји и она чувена реченица: "Ђура ће ти опростити што те тукао".

Е, та реченица савршено тумачи ово што је пре неки дан стигло из Загреба, са адресе тамошњег Хрватског хелсиншког одбора (ХХО). Потписник је председник ХХО, Иван Звонимир Чичак. О чему се ради?

У Београду су представљене две нове књиге "Међународне комисије за истину о Јасеновцу". Промотер публикација био је проф. др Србољуб Живановић, једини члан "Комисије ..." са простора Балкана, иначе професор Лондонског универзитета, светски ауторитет у области анатомије, палеопатологије и антропологије.

Оно што је Живановић обелоданио у Београду потакло је ХХО и Чичка да реагују као да земља гори оптужујући, замислите, Живановића да шири говор мржње, завађа Србе и Хрвате, припрема терен за нове регионалне оружане сукобе. Шта је рекао Живановић?

Ништа ново; да је усташка хрватска држава за време Другог светског рата у Јасеновцу убила више од 700.000 Срба, 80.000 Цигана и 23.000 Јевреја. Навео је и податак да су усташе у логорима за децу (ни нацисти нису имали дечје логоре) ликвидирале преко 50.000 малишана до 14 година старости, од тога 43.000 српске деце.

До ових података, изнео је Живановић, "Комисија ..." је дошла након обимних истраживања која су подразумевала упознавање и са доскора недоступном архивском грађом. ХХО најављује да ће у Сабору покренути иницијатву "за сузбијање ширења ове опасне мржње".

Чичково безобразлук иде до мере да овај самозвани хуманиста и борац за људска права тврди како је Живановићев иступ само наставак тезе о геноцидности хрватског народа која се, тврди он, провлачи још од 1945. године а познато је, каже Чичак, да на овом простору до данас постоји само једна судска пресуда о геноциду "а то је пресуда суда у Хагу која говори о геноциду што су га починили српски војници над Бошњацима у Сребреници".

Чичак, другим речима, тврди да усташка НДХ није провела геноцид над Србима. Запањујуће.

Али, није овде Чичак превише важан. Он само жестоко брани, са личним импресијама и личним антагонизмима, државни став Хрватске који гласи: У Јасеновцу је свеукупно убијено 80.000 људи, од тога највише Срба. Тај податак доминира савременом музејском поставком у Јасеновцу, то је "истина" коју је утемељио Фрањо Туђман, подржавао Ивица Рачан а са њом се безусловно слаже и Иво Јосиповић.

И овде се, као ретко где, показује лице савремене српске државе, њеног режима и властодржаца. Србија је, има томе двадесет година, прећутала, и данас о томе ћути, опако и страшно скрнављење истине службеног Загреба о Јасеновцу. Број Срба убијених у Јасеновцу Хрватска је смањила за десет пута. То је исто као кад би неко рекао да Хитлер није убио шест милиона већ 600 хиљада Јевреја. Можете ли и да замислите шта би се догодило са политичарима и државом у Европи која би заступала такву "истину".

Хоће ли, да се вратимо "Балканском шпијуну", поштоваоци Независне државе Хрватске, кроз уста Чичка и ХХО, изговорити још само оно што је преостало: Срби, усташе ће вам опростити што су вас убијале.

А за оне који не знају; бројку од 700.000 Срба убијених у Јасеновцу нису први лансирали Срби, већ Хрвати, чланови Земаљске комисије основана 1945. године у Загребу, са циљем да установи колико је људи убијено у Јасеновцу.

 

Извор: vesti-online