Дража, суд, Јасеновац

Дража је, у новој Југославији, као ратни злочинац требао Хрватима и то су им српски комунисти даровали

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

РЕХАБИЛИТАЦИЈА Драже Михаиловића не може избрисати злодела четничког покрета почињена у сарадњи с нацистима и фашистима током Другог светског рата која су на овим просторима донела велике патње и страдања - изјавила је председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић, 14. маја, око 11 сати, те одмах отишла до Блајбурга (деведесетак минута вожње од Загреба) и тамо положила цвеће на споменик усташким злочинцима који су на том месту страдали маја 1945. године. Може ли ово да се разуме, и како? Поручује ли Колинда, речима и делима, да је Дража био фашиста а Павелић није, да су четници били сарадници нациста а усташе сарадници, шта знам, Енглеза, Американаца? Неупућен посматрач могао би из предоченог извући баш такав закључак.

Како је Драгољуб Михаиловић, скупа са четничким покретом, постао ратни злочинац и да ли је био ратни злочинац? Хајдемо на чињенице и логику. Дража је водио покрет чији су припадници чинили злочине, чак страшне злочине. Тачно. А који то оружани покрет на овим просторима за време Другог светског рата није чинио злочине? Оставимо на страну усташе, то су монструми, поремећене звери, најстрашнији крволоци које познаје Европа, па да видимо да ли су злочине чинили, на пример, комунисти, партизани? Јесу, то више нико не спори. Само у Београду и околини, за свега неколико месеци, 1944/1945. убили су најмање 30.000 Срба, припадника интелектуалног, културног, привредног слоја српског друштва које се ни до данас није опоравило.

Комунистима је, по освајању власти требао баланс између два највећа народа нове државе; тако су Срби добили "фашисте" на челу с Михаиловићем. Изједначени су усташе и четници. У потпуности, у свему. Комунисти су у тој поставци били анђели, милосрдници, ослободиоци, спасиоци.

Тек почетком деведесетих бивши Југословени сазнали су да је Лозница била први од Немаца ослобођени град у поробљеној Европи и да су га, крајем августа 1941. године ослободили четници Драже Михаиловића, под командом потпуковника Веселина Мисите; да је 1942. године у Америци снимљена радио-драма "Четници" у којој глуме велике филмске звезде Орсон Велс и Винсент Прајс; да је Холивуд за време Другог светског рата снимио филм "Четници - борбена герила"; да је најпознатији светски магазин "Тајм" 1942. на насловној страни објавио портрет Драже Михаиловића с насловом "Орао Југославије"; да је Дражу одликовао амерички председник Труман... О томе се ћутало 45 година. Због оног баланса.

Комунисти, српски и хрватски, рећи ће да је Дража сарађивао с Немцима. А они, комунисти? Осам дана након проглашења НДХ у Загребу је потписан споразум између усташа Будака и Лорковића на једној и комуниста Бакарића и Хебранга на другој страни.

Титови партизани никада нису чак ни покушали да нападну, ослободе, униште логор Јасеновац. Мисли ли неко да је то било случајно?

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Рехабилитација – помирењe или отварање старих рана?

Рехабилитован Дража Михаиловић

Ратко Дмитровић

Јасеновац - Јадовно 1941.