НИКО ОД ОДРЕДА "ЕЛ МУЏАХЕДИН" НИЈЕ ОСУЂЕН ЗА ЗЛОЧИНЕ

Алијa Изетбеговић са вођама одреда ''Ел муџахедин''

Алијa Изетбеговић са вођама одреда ''Ел муџахедин''

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да нико од припадника одреда "Ел муџахедин" није осуђен због злочина почињених над Србима у Возући и на Озрену 1995. године.

Којић наглашава да се непроцесуирањем злочина над Србима у Возући и на Озрену настоји маргинализовати не само учешће страних ратника у редовима такозване Армије БиХ, него и одговорност највиших бошњачких војних, полицијских и цивилних структура који су учествовали у њиховом довођењу у БиХ и страшним злочинима који су починили над ратним заробљеницима.

"Нико није одговарао за њихово довођење. Они су чинили садистичке, распрострањене злочине на један ритуалан начин одсијецањем главе", истиче Којић.

Којић је рекао да је, од укупно 412 заробљених и убијених припадника Војске Републике Српске и цивила који су се водили као нестали на простору планине Озрен, до сада пронађено и идентификовано 281, док се још тражи 131 лице.

Он каже да су, према доступним подацима и оперативним сазнањима, као и бројним другим локацијама у БиХ, тијела српских бораца и цивила измјештана из примарних гробница како би се прикрили трагови злочина, те да су тако на Озрену измјештени посмртни остаци убијених из 11 масовних гробница у којима су и неки од српских бораца и цивила који су били затворени у злогласном кампу одреда "Ел муџахедин" у Гостовићу.

"Од маја до септембра 1995. године припадници овог одреда, који се налазио у саставу 3. корпуса такозване Армије БиХ, управо су на Озрену извршили неке од најокрутнијих и најбруталнијих ратних злочина, о чему су свједочили ријетки који су пуком срећом успјели да преживе", наглашава Којић.

Он истиче да о језивим егзекуцијама свједочи податак да је од 21 тијела које је ексхумирано у масовној гробници на Стогу чак 17 тијела било обезглављено.

Којић подсјећа да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске још 1. марта 2002. године доставило Окружном тужилаштву у Добоју кривичну пријаву против бившег команданта Главног штаба такозване Армије БиХ Расима Делића и још шест лица одговорних за злочине одреда "Ел муџахедин".

"Други извјештај поднесен је тужилаштву 2005. године против 14 лица, а у октобру исте године и допуна извјештаја против 19 лица, док је на крају, такође, услиједио извјештај против Ајмана Авада, главног обавјештајца одреда `Ел муџахедин`, којег је Алија Изетбеговић указом унаприједио у чин капетана", истиче Којић.

Он наглашава да због ових злочина још нико није процесуиран, осим Расима Делића који је осуђен на три и по године године у Хагу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

возућа: једно од највећих српских стратишта на озрену

СРПСКЕ ГЛАВЕ "ВРИЈЕДИЛЕ" 1.000 ДО 3.000 МАРАКА - Jadovno ...

сакиб махмуљин и шефик џаферовић да одговарају за злочине

Озрен - Возућа - Jadovno 1941.