КОЛОНА ПРОШЛА БРИЈЕСНИЦУ

Колона стигла у Бријесницу

Колона стигла у Бријесницу

Колона од неколико стотина учесника марша "Стазама егзодуса 2015" прешла је Бријесницу на Озрену идући ка насељу Стог код Возуће, општина Завидовићи, стазом дугом 22 километра, поводом обиљежавања 20 година од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

 

Један од организатора данашњег марша Љубинко Ђурић рекао је Срни да у колони, осим грађана из Бијељине, Српца, Прњавора, Модриче, Дервенте, са добојског подручја и припадника Оружаних снага БиХ, марширају и градоначелник Добоја Обрен Петровић и предсједник Скупштине општине Србац Зоран Ђукић. 

 

Ђурић је истакао да пада киша мањег интензитета која не представља проблем учесницима марша. 

 

Ријеч је о "камионском путу" који иде правцем Бријесница - Малчићи - Кврга - Прокоп - Боровци - Лозна, којим су Срби из Возуће и долине Криваје бјежали од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора. 

 

Долазак и окупљање учесника у Стогу планирано је око 15.00 часова. У цркви Светог Георгија биће служена Света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту. 

 

Након тога, биће прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора, које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју. 

 

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз". 

 

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, у офанзиви у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахид", као и усљед бомбардовања НАТО снага. 

 

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 130 још трага.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КРЕНУО МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА"

НАД СРБИМА ВОЗУЋКОГ КРАЈА ИЗВРШЕНО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

СВЈЕДОЧЕЊЕ СРПКИЊЕ ЗАРОБЉЕНЕ У МУЏАХЕДИНСКОМ ЛОГОРУ

Озрен - Возућа - Јадовно 1941.