ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ ОПСТРУИШУ ИДЕНТИФИКАЦИЈУ УБИЈЕНИХ СРБА

ПЕТРОВО, 30. АВГУСТА /СРНА/ - Централна манифестација у Републици Српској у оквиру обиљежавања Међународног дана несталих одржана је данас код спомен-крста на Озрену са које је указано на спор процес проналажења и идентификације српских жртава и на опструкцију институција БиХ.

На скупу, којем је присуствовало седамдесетак људи, истакнуто је да посљедице рата нису избрисане са 21. новембром 1995. године када је потписан Дејтонски мировни споразум, те да је Српска незадовољна начином на који се третирају злочини почињени над Србима. 

Указано је на селективну правду Хашког трибунала и Суда БиХ и поновљено да Тужилаштво БиХ, које је преузело комплетну организацију тражења несталих, није ништа предузело да овај процес брже тече. 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изразио је незадовољство радом Института за нестала лица БиХ, који, како каже, селективно обавља свој посао и дискриминише српске жртве. 

"Овај институт се све више претвара у орган који се користи као инструмент за остваривање политичких циљева бошњачке политике у БиХ. Такав институт нам не треба и боље је да његов рад престане, него да улажемо напоре у оно што не даје ефекте", рекао је Ђокић. 

Он је апеловао на Институт, Суд и Тужилаштво БиХ да промијене свој однос према овом питању или Република Српска мора да донесе одлуке да тај посао преузме на себе, као што је то некада радила. 

"Када је то водила Република Српска, далеко је већи број лица пронађен и мног су бољи били резултати", рекао је Ђокић. 

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је да многи међународни фактори не желе да се оконча процес тражења несталих Срба. 

"Све што раде је само ради задовољавања форме", оцијенио је Митровић и навео да је од оснивања Института за нестала лица БиХ 1. јануара 2008. године идентификовано само 225 Срба. 

"Ми имао рјешења", рекао је Митровић и додао да више неће бити толерисано да Институт за нестала лица БиХ дискриминише српске жртве. 

Он очекује да ће Влади Српске бити упућен захтјев да суспендује дио одлуке о преношењу надлежности са Републике Српске на Институт за нестала лица БиХ. 

Митровић је истакао да злочин над Србима није до краја проведен у дјело о чему свједочи и данашње окупљање на Озрену. 

"Српски народ, упркос свим нападима неће бити уништен, а обиљежавање оваквих догађаја је велика брана томе", рекао је Митровић. 

Ратни старјешина 4. озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ Зоран Благојевић рекао је да је незадовољан због малог броја присутних на данашњем скупу на Озрену, међу којима није било, како каже, ни команданата јединица ВРС које су браниле Озрен и Српску. 

"Осјећам се понижено према породицама због тога што процес тражења тече кататсрофално споро. Крајње је вријеме да се преиспитамо, јер ће због нашег нерада велики број Срба одговарати пред судовима у ФБиХ и БиХ за оно што никада нису урадили", поручио је Благојевић. 

Начелник општине Петрово Озрен Петковић оцијенио је да је "на Озрену извршен локални геноцид, етничко чишћење, те стравични злочини и измјештање гробница". 

"Све су то елементи незамисливог злочина који је учињен над српским народом на овим просторима", рекао је Петковић. 

На списку несталих у Републици Српској је 1.676 лица, док се у три спомен-костурнице налазе посмртни остаци 625 неидентификованих лица. 

По завршетку рата у Републици Српској трагало се за 5.448 лица, од којих је 3.770 пронађено и идентификовано, а трага се за још 1.678. 

На спомен-крст у близини манастира Озрен вијенце су положили министар Ђокић, изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, представници Удружења одликованих бораца "Милош Обилић", делегације Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Црвеног крста Републике Српске, Борачке организације и општине Петрово, породице бораца и несталих цивила и други.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ У СМОЛУЋИ, ПОТПЕЋИ И ТИЊИ

ОДГАЂА СЕ РАСВЈЕТЉАВАЊЕ СУДБИНЕ НЕСТАЛИХ