"ЗОЉА" НАКОН ДЕПОРТАЦИЈЕ ИЗ САД ПРЕДАТА ПРАВОСУЂУ БиХ

sud

САРАЈЕВО, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - На основу захтјева правосудних институција БиХ, из САД је властима БиХ изручена Расема Хандановић, звана "Зоља", осумњичена за ратне злочине почињене у Трусини код Коњица.

У саопштењу Тужилаштва БиХ наводи се да је Хандановићева са Међународног аеродрома у Сарајеву прослијеђена у притвор, те ће бити предата поступајућем тужиоцу Специјалног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

Осумњичена је под истрагом Специјалног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, те се као бивша припадница Специјалног одреда за посебне намјене при штабу Врховне команде Армије Р БиХ "Зулфикар" сумњичи за ратни злочин почињен 16.априла 1993. године у селу Трусина код Коњица.

Хандановићева је осумњичена да је учествовала у нападу на цивилно становништво хрватске националности у селу Трусина, када су почињена убиства 18 цивила и четири војника ХВО-а који су се претходно предали, а рањено је више лица, међу којима и двоје дјеце.

Осумњичена се терети да је 16. априла 1993. године лично учествовала у стријељању тру војника ХВО-а који су се претходно предали, и три цивила у засеоку Гај, село Трусина.

Истрагом је Тужилаштво БиХ утврдило да је осумњичена након рата напустила БиХ, те да се налази на територији САД.

Тужилаштво БиХ је након тога према правосудним институцијама САД упутило молбу за њено проналажење и изручење правосуђу БиХ.

Хандановићева је данас у 12.30 часова након депортације из САД предата властима БиХ, а процес екстрадиције извршили су службеници Граничне полиције БиХ.

Тужилаштво БиХ изражава захвалност правосудним и полицијским институцијама САД на помоћи у проналажењу и изручењу осумњичене правосуђу БиХ.

 

 

Извор: срна