ЗЛОЧИН У ЛОРИ РАК-РАНА МЛАДЕНА БАЈИЋА

lora.jpg

БИЈЕЉИНА, 14. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Предсједник Далматинског комитета за људска права Тончи Мајић изјавио је да је за главног тужиоца Хрватске Младена Бајића случај "Лора" и страдање српских цивила "рак-рака" и да не треба очекивати озбиљно процесуирање ратних ни било каквих других злочина у Хрватској док год је он на челу државног тужилаштва.
"Док год је Бајић на челу тужилаштва у Хрватској, не треба да очекујемо озбиљно процесуирање ни ратних ни било каквих других злочина, јер је то човјек који је био један од двојице војних тужилаца у Сплиту, чије је тужилаштво било одговорно за комплетну Јадранску обалу, а послије пада Крајине и за тај сектор", рекао је Мајић за "Глас Српске".
Он истиче да постоје писани докази против Бајића који га оптужују да је знао да су неки људи који су завршили у "Лори" недужни. "Бајић је од почетка па до краја `Лоре` у смртном страху и `Лора` је њему рак-рана, што је овдје јавна тајна", наводи Мајић.
Истичући да његово насилно одвођење на психијатријско вјештачење у понедјељак има везе са тим што се залаже за отривање истине о страдањима Срба и ратним злочинима у "Лори", Мајић наглашава да овај случај неће "ићи под тепих" и да се о злочинима мора утврдити истина у судском поступку.
"Ово је јединствен случај гдје постоји више од 100 свједока који су спремни да свједоче. Нема случаја да има толико бивших логораша спремних да проговоре о ужасима које су проживјели у једном логору и по томе је `Лора` јединствена и зато се плаше ње", рекао је Мајић.
Он истиче да је "Лора" јединствена и по томе што многи имају разлога да се плаше њеног правоснажног расплета, јер се поставља неколико изузетно непријатних питања за Хрватску.
"То су питања - ко је наредио или дозволио да се страни држављани пребаце преко међународне границе у Хрватску, по којем основу се Хрватска војска, која их је заробила, уопште нашла у БиХ у вријеме када се тамо није смјела налазити. Чија је идеја или дозвола да се цивили из БиХ пребацују, посебно са подручја Купреса, преко границе и да их Хрватска војска хапси? Зашто да војска хапси цивиле? И посљедње питање је откуд цивили у војном затвору", навео је Мајић.

 

Извор: срна