ЗАТРАЖИТИ УКИДАЊЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ

БАЊАЛУКА, 27. ОКТОБРА (СРНА) - Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Пантелија Ћургуз оцијенио је да највиши функционери Српске и српски представници у заједничким органима БиХ коначно треба да се одреде према заустављању структуралног дијалога о реформи правосуђа и одмах затраже укидање Суда и Тужилаштва БиХ.
Ћургуз је рекао да ће БОРС искористити аргументацију против политизације Суда и Тужилаштва БиХ да би затражила хитне састанке са највишим функционерима РС са којима ће упутити заједничке поруке Савјету Европе, Суду у Стразбуру и осталим релевантним институцијама које могу одлучити о овом захтјеву.
Коментаришући одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ о поништавању првостепене осуђујуће пресуде четворици Срба у случају Корићанске стијене и понављању првостепеног поступка, Ћургуз је рекао да ова институција радећи на овај начин није у функцији задовољавања правде и стварања амбијента за помирење, него да ствара атмосферу за ново крвопролиће.
Он је нагласио да БОРС располаже аутентичним изјавама свједока у поступку Луке Гњатовића и Витомира Лакића, које су дате под принудом од истражилаца Сипе Мевлудина Мујезиновића и Ејуба Зукића, као и писмима о овом поступању које су упутили Суду БиХ, након што је ухапшен један од оптужених Душан Јанковић.
Према његовим ријечима, свједоцима је пријећено вишегодишњим затворским казнама, али првостепено вијеће Суда БиХ их није уважило, што је за резултат имало осуђујуће пресуде, које је Апелационо Вијеће укинуло.
Ћургуз је нагласио да је оптужени Јанковић првостепено осуђен на 27 година само на основу изјаве ова два свједока које су дате под принудом.
Он је додао да Борачка организација већ годинама упозорава на политизацију Суда и Тужилаштва БиХ, која већ деценију креира не само карактер рата у БиХ, већ и карактер односа у БиХ.
Према његовим ријечима, резултат рада Суда и Тужилаштва БиХ, у чијим се поступцима не барата доказима заснованим на чињеницама, већ на изнуђеним исказима, незаконитим притисцима и ултиматумима, је више од 1 000 година затвора за Србе и 10 пута мање за Бошњаке и Хрвате, те 88 одсто пресуда против Срба и више хиљада неподигнутих оптужница за злочине над Србима.
"Зато и сада питамо шта је са Добровољачком улицом, Сијековцем, Купресом, Сребреницом и о томе ћемо врло брзо разговарати на нове околности", рекао је Ћургуз.
Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да јучерашња одлука Апелационог вијећа показује да Суд и Тужилаштво БиХ не функционишу на принципима због којих су основани и да то изазива нове конфронтације, јер ће своје незадовољство овом одлуком изразити и породице жртава убијених на Корићанским стијенама.
Према његовим ријечима, чињеница је да нема позитивне оцјене о раду правосудних институција на нивоу БиХ, али да би се у поновљеном поступку требало показати ко је заказао у случају Корићанских стијена.
"Корићанске стијене су се догодиле, али ми тражимо да се осуде прави кривци, до сада су чињене грешке у једној еуфорији да се за овај догађај мора осудити што више људи", рекао је Велимировић.
Велимировић је изразио очекивање да ће након потеза који су услиједили по прољетним разговорима предсједника РС са представницима ЕУ доћи до помака у реформи правосуђа, али није искључио ни могућност тражења других рјешења уколико се не постигну жељени резултати.
"Имамо ситуацију да унутар истог суда дјелује Апелационо вијеће, у оквиру структуралног дијалога иде се на то да се оно одвоји од Суда БиХ, али да то не буде врховни суд БиХ, који је непотребан", упозорио је Велимировић.
Он је осудио примјену силе и изнуђивање исказа свједока, указавши на самоубиство свједока у Власеници које је извршио након што су га испитали истражитељи Сипе, уз навођење да је на њега вршен притисак.
Он је додао да предсједница Суда треба да утврди зашто се овакве пресуде догађају, али да се до сада у пракси није показало да је неко био кажњен због пропуста у поступку, што се очито види у случају Корићанске стијене.

 

Извор: срна

Додајте коментар