ЗАТРАЖЕНО ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА РАСЕМИ ХАНДАНОВИЋ

sud

САРАЈЕВО, 28. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ затражило је од Суда БиХ да одреди притвор Расеми Хандановић званој ''Зоља'', која се терети за злочине почињене у Трусини 1993. године, уз образложење да постоји могућност да утиче на свједоке, контактира саизвршиоце и напусти територију БиХ.
Одбрана Хандановићеве предложила је Вијећу Суда БиХ да умјесто притвора буду изречене мјере забране састајања и контакта са одређеним свједоцима и одузимање путних исправа.
"Да сам обавијештена или позвана пред Суд, дошла бих добровољно. Нисам знала да сам Суду потребна", рекла је Хандановићева и додала да нема намјеру бјежати.
Суд БиХ ће одлуку о приједлогу за одређивање притвора донијети накнадно, преноси Бирн.
Тужилаштво БиХ терети Расему Хандановић, бившу припадницу Специјалног одреда за посебне намјене "Зулфикар" при штабу Врховне команде Армије БиХ (АБиХ), за учешће у нападу на село Трусина 16. априла 1993. године.
У нападу је, према наводима Тужилаштва БиХ, убијено 18 цивила и четири припадника Хрватског вијећа одбране (ХВО) који су се претходно предали, те рањено више лица, међу којима је било двоје дјеце.
Тужилаштво БиХ сматра да је осумњичена Хандановићева лично учествовала у стријељању три војника који су се предали и три цивила.
Одбрана и Тужилаштво БиХ су нагласили да је потребно да Суд БиХ омогући осумњиченој Хандановићевој медицинске прегледе због здравственог стања у којем се налази.
Хандановићева је јуче изручена правосуђу БиХ из САД.

 

 

Извор: срна