ЗАШТО ЈЕ ЗАБРАЊЕНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА "ТЕЖИНА ЛАНАЦА"

Veljic

НОВИ САД/БЕОГРАД, (СРНА) - Новосадско Друштво за очување сјећања на холокауст затражило је објашњење секретара београдског Универзитрета "Сингидунум" Љиљане Станчић-Буквић зашто је забрањена данашња пројекција филма "Тежина ланаца", режисера Бориса Малагурског.

"Сматрамо да Станчић-Буквић и Универзитет `Сингидунум` дугују јавности објашњење зашто је забрањена пројекција популарног филма `Тежина ланаца` који не вријеђа ниједан етнос на Балкану и који говори о страдању свих људи на простору бивше Југославије, као и улози коју су у том процесу одиграли свјетски центри моћи", наводи се у саопштењу које је потписао предсједник Друштва Александар Вељић.

Он је додао да Друштво које баштини сјећање на холокауст почињен у Другом свјетском рату над народима овог региона, чега се дотиче и филм Малагурског, сматра да филм има изузетну важност, посебно за младе људе.

"Филм Бориса Малагурског има примарну васпитну, историјску и културну важност за образовање младих који све мање познају своју историју. Тим пре нас чуди забрана филма, јер она подразумева да је дело штетно, неистинито и увредљиво", оцјењује Вељић.

Према његовом мишљењу, ништа од тога није запажено у овом остварењу.

"Ништа штетно, неистинито и увредљиво нисмо запазили у генијалном остварењу Бориса Малагурског коме је, овом забраном, нанесена огромна морална штета. Зато тражимо да нам доставите званично објашњење Универзитета `Сингидунум` о разлозима забране филма `Тежина ланаца`", наводи се у саопштењу.

Пројекција фима "Тежина ланаца", која је требало да буде одржана у просторијама Универзитета "Сингидунум", отказана је из непознатих разлога. Пројекција је требало да буде бесплатна за студенте свих универзитета, као и заинтересоване грађане.

"Тежина ланаца" је канадски документарни филм из 2010. године у режији Бориса Малагурског о узроцима распада Југославије, позитивним причама из ратова деведесетих година 20. вијека, као и о економској и геополитичкој колонизацији новонасталих држава на Балкану. Малагурски за ово остварење потписује режију, сценарио, продукцију и монтажу.

Филм садржи ријетке архивске снимке, снимке интервјуа са академицима, дипломатама, медијским личностима, бројним америчким званичницима, српским, хрватским и словеначким интелектуалцима и новинарима, као и са обичним грађанима бивших југословенских република.

Документарац се до сада нашао у званичним селекцијама филмских фестивала широм свијета.


Извор: срна