ЗАКОНОМ ЗАШТИТИТИ ПРАВА ЖЕНА ЖРТАВА РАТА

Божица Живковић-Рајилић
Божица Живковић-Рајилић

Република Српска треба што прије донијети закон који би штитио права жена жртава рата у Српској, истакла је предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић.


Она је на четвртој сједници Предсједништва Удружења у Лакташима истакла да је Република Српска једина у региону која такав закон нема, нити је доносила. 

"Ако Српска нема никакав правни акт који ће штитити права жена жртава тортуре и силовања у доба одбрамбено-отаџбинског рата, онда те жртве и не признаје", рекла је Рајилићева. 

Према њеним ријечима, иницијатива за доношење закона о проблемима ове категорије наишла је на велико разумијевање и подршку предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића.

Рајилићева каже да ће се борити да се овој категорији жена омогући под олакшаним условима да могу остварити статус цивилне жртве, јер су то жене које су преживјеле логоре, затворе, сабирне центре. 

"Захтијеваћемо флексибилније услове, а то подразумијева да се не тражи само физичко оштећење од 60 одсто, као што је сада. Ријеч је о неколико хиљада жена којима нису призната никаква права", истакла је Рајилићева. 

Осим законских права и финансија, Рајилићева је истакла да је велики проблем Удружења и то што није у могућности да умрежи регионалне одборе, јер је потребно обезбиједити канцеларије, те опремити их телефонима и рачунарима како би сви подаци били ажурирани у базу о страдању жена. 

Она је прецизирала да су одбори формирани за регију Бирач, Брод, Модричу, Сарајевско-романијску и Бањалучко-приједорску регију. 

Рајилићева је нагласила да ће се Удружење борити за основна животна питања ових жена које друштво треба да ријеши - признавање радног стажа прије рата, смјештај, лијечење, превоз, помоћ за школовање дјеце чланова Удружења. 

Рајилићева је истакла да су све жене које су жртве рата страдале због настанка Републике Српске. 

"Посебно је важно то што Удружење није једнонационално, него су ту и Хрватице и Бошњакиње, иако у мањини, које су са нашим женама прошле ужас затвора", истакла је Рајилићева. 

Она је навела да у Федерацији БиХ оваква удружења имају много већа права. 

"Чињеница да жене жртве рата у Федерацији имају мјесечна примања од 580 КМ много говори, а да не помињем остала права која остварују", истакла је Рајилићева. 

Док представници Удружења жена жртава рата Српске не могу отићи ни до Београда, истиче Рајилићева, јер их нико не финансира, чланови Удружења "Мајке Сребренице" држе семинаре у Берлину, Женеви и Хагу на којима тврде да је "силовано 50.000 Бошњакиња у Републици Српској". 

Она је рекла да је ова сједница припремни састанак за изборну Скупштину овог Удружења, која би требало да буде одржана половином маја.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА ... - Jadovno 1941.

УБРЗАТИ ПРОЦЕС ЗАКОНСКОГ РЕГУЛИСАЊА - Jadovno 1941.

кебини документи доказ да српске жртве говоре ... - Jadovno 1941.

ЦИЉ - СТАТУС УДРУЖЕЊА ОД РЕПУБЛИЧКОГ ... - Jadovno 1941.