ЗАКОН О ПРАВИМА БОРАЦА У НАРЕДНОЈ СЕДМИЦИ НА СЈЕДНИЦИ ВЛАДЕ

БАЊАЛУКА, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске /РС/ Петар Ђокић рекао је да је закон о правима бораца у завршној фази и да ће наредне седмице бити припремљен за сједницу Владе РС, како би се нашао на новембарској сједници Народне скупштини.
"У завршној смо фази консултација у вези са законом о правима бораца са представницима борачких организација гдје настојимо да дођемо до максималног разумијевања за законска рјешења која се налазе у закону", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре.
Он је истакао да је у разговору са представницима борачких организација о овом закону усаглашено и дефинисано доста рјешења, али да постоји неколико у вези којих се још воде разговори.
"Закон о правима бораца и закон о ПИО два су реформска закона системског карактера и није их могуће донијети у уобичајеној структури и, према томе, потребно је доста разговора и доста стрпљења свих оних који су актери, а то су, прије свега, Влада РС с једне стране и њени партнери за доношење ових закона са друге стране", рекао је Ђокић.
Према његовим ријечима, у основи се захтјеви за овај закон своде на обезбјеђење и проширење постојећих права, што значи и повећање финансијских средстава за та права.
"Влада РС у овом тренутку нема могућност да то прихвати, јер не жели да улази у закон са обећањем да ће средстава бити у наредним годинама, а у ствари нисмо сигурни", рекао је Ђокић.

Он је истакао да се ово вријеме око усаглашавања закона о правима бораца троши како би се дошло до детаљних финансијских процјена колико ће за овај закон бити потребно средстава.
"Закон о правима бораца и закон о ПИО биће усвајани истовремено, они се не могу у приједлогу у скупштини разматрати одвојено, иако је закон о ПИО прошао јавну расправу и он би сад већ могао да иде у скупштину", рекао је Ђокић.
Он је додао да су раније договорена два нова права предвиђена у закону о правима бораца, а то су право на мјесечни борачки додатак који би користио одређени број бораца и демобилисаних бораца који су пензионери или су незапослени и право на запошљавање.
Он је истакао да је план Министарства и борачких категорија да право на борачки додатак остварују борци са навршеним годинама живота, али да се још воде преговори који је то гранични период када се почиње користити то право, да ли је то 60, 62 или 65 година старости.
"Желимо да подстакнемо људе да схвате да је рјешење у раду, а не од додатака за преживљавање, без обзира што је можда овај додатак за одређени дио породица у финансијском смислу довољан да се од њега живи", рекао је Ђокић.
Он сматра да није добро рјешење да се људи навикавају да се од додатка може живјети, већ је потребно да се промовише рад и да се РС труди да што више промовише рад.

 

Извор: срна