ЗАХТИЈЕВАТИ СУСПЕНЗИЈУ ШЕФИКА ЏАФЕРОВИЋА

Недељко Митровић
Недељко Митровић

Координација општинских организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила регије Приједор и Бањалука позвала је српске представнике у парламенту БиХ да затраже суспензију предсједавајућег Представничког дома Шефика Џаферовића, због сумње да је крив за страдање Срба у Возући, док надлежни суд не ријеши тај случај.

"Позивамо посланике и све странке из Републике Српске да подрже овај став, јер је од раније познато да су злочини на Озрену извршени под командом Сакиба Махмуљина, а не смије се заборавити ни случај Шемсудина Мехмедовића за којег се сумња да је учествовао у извршењу злочина над Србима", рекла је предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила у Градишки Драгица Матковић данас у Српцу, након сједнице Координације. 

На данашњој сједници Координације општинских организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила регије Приједор и Бањалука истакнуто је и да је од Владе Српске и осталих надлежних органа затражена подршка за убзање поступка идентификације 657 тијела погинулих бораца која се налазе у спомен-костурницама у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву. 

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, који је присуствовао сједници, рекао је да је међународна комисија дозволила да Заводу за судску медицину Бањалука налоге за идентификацију погинулих бораца могу издавати окружни јавни тужиоци из Српске. 

"То је крупна ствар и велика нада да ће доћи до убрзања поступка на послу идентификације, па смо упутили писмо Влади Републике Српске и Министарству правде да обезбиједе средства и услове за рад тимова који ће радити на узимању крвних и коштаних узорака за ДНК анализу", додао је Митровић. 

Према његовим ријечима, предложено је да идентификација крене за 132 погинула борца на Озрену, јер је ово подручје на коме нема тијела погинулих припадника других народа. 

"Ово је нада за породице погинулих, да се њихова патња ријеши након 20 година", додао је Митровић. 

Митровић је рекао да је крајње вријеме да се сазна гдје се налази још 1.680 несталих бораца из Републике Српске, наводећи да је од укупно 5.448 несталих бораца, који су евидентирани након рата, пронађено њих 3.768. 

На сједници је одлучено да се поводом 19 година од оснивања некадашњег Удружења породица погинулих бораца, 18. фебруара у малој сали Народне скупштине Републике Српске одржи посебна сједница на којој би Митровић изнио анализу досадашњег дјеловање ове републичке организације од посебног интереса.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести:

СУТРА О ИДЕНТИФИКАЦИЈАМА 650 ТИЈЕЛА