ЗАГРЕБ ПОВЛАЧИ ТУЖБУ ПРОТИВ СРБИЈЕ ЗА ГЕНОЦИД

vesna pusic

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић изјавила је да ће Загреб повући тужбу за геноцид против Србије, јер се том оптужбом "дижу ниске страсти, а то није морално према народу".

"У случају тужби имате двије могућности. Једна је да желите ријешити проблеме као што су нестали, опљачкана имовина и процеси за ратне злочине. Друга је могућност да на дужи рок у региону у животу желите одржавати сукоб ниског интензитета'', рекла је Весна Пусић за "Јутарњи лист".

Уз оцјену да то има своју функцију зато што је и једној и другој страни на располагању могућност да узбурка колективне емоције непосредно прије избора, Пусићева је изјавила да то штети друштвима која су већ платила високу цијену остваривања краткорочних циљева храњењем сукоба ниског интензитета у региону.

"То је не само неодговорно према грађанима обје државе, него и неморално. Држаћемо се тога да смо добили повјерење на изборима не зато да људе заваравамо, него да им рјешавамо проблеме и чинимо живот лакшим'', рекла је Весна Пусић.
       
Она је истакла да је Хрватска показала да је интеграција земаља из овог региона у ЕУ могућа.

"Стабилност у региону интерес је свих чланица Уније, али за нас то није само начелно, већ и егзистенцијално питање, јер наша властита стабилност зависи од стабилности у региону. Дакле, у том погледу можемо сусједима пружити пуно: тренинг, учење, преношење искуства", истакла је Пусићева.

Она је нагласила да је чињеница да језик којим се говори у региону разуме 20 милиона људи, а да од тога није направљена никаква корист, подсјетивши да се барем пола америчког и британског утицаја заснивало на чињеници да говоре исти језик.

 

 

Извор: срна