ЗАБРАЊЕН КОМЕМОРАТИВНИ СКУП У ГОЛУБИЋУ

ЗАГРЕБ, 1. ОКТОБРА (СРНА) - Хрватски министар унутрашњих послова Томислав Карамарко забранио је комеморативни скуп у Голубићу код Книна, гдје је сутра требало да буде откривен споменик српским жртвама.

Хрватски медији преносе да је иницијатор подизања споменика Удружење породица погинулих и несталих из Крајине, које је на тај начин хтјело да обиљежи страдање 115 породица које су у рату изгубиле неког свог, било да су убијени или нестали.

Хрватска удружења ветерана оштро су се успротивила подизању споменика, јер, како тврде, међу жртвама у чију је част споменик требало да буде откривен има припадника "крајинске паравојске који су борили против Хрватске", а и Голубић је био познато упороште Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган.

"Одржавање скупа узнемирило је грађане и реметило јавни ред и мир", наведено је у образложењу хрватског МУП-а за сутрашњу забрану, док је Хрватска телевизија објавила да је Државна инспекција Министарства заштите животне средине утврдила да је споменик подигнут без дозволе.

Представник Самосталне демократске српске странке у хрватској Влади Слободан Узелац рекао је овим поводом да је ријеч о "обичној халабуци подигнутој од тобожњих чувара Хрватске".

 

Извор: срна