ЗА ДЕВЕТ МЈЕСЕЦИ 111 ЕКСХУМАЦИЈА

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ и Посебно одјељење за ратне злочине за девет мјесеци ове године извршили су ексхумације на 111 локација широм БиХ.

Из ове институције је саопштено да је Тужилаштво БиХ од 1. јануара, од када проводи све радње на извршењу наредби Суда БиХ за ексхумацију и идентификацију жртава кривичних дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним хуманитарним правом, па до данас према Суду БиХ упутило више од 111 приједлога за издавање наредби за провођење ексхумација, а затим по добијеним наредбама Суда, извршило ексхумације на 111 локација широм БиХ.

"Тужилаштво БиХ је у истом периоду дало више од 95 сагласности Институту за нестала лица БиХ за вршење пробних копања на локацијама гдје постоје сазнања да се налазе посмртни остаци жртава ратних злочина", наводи се у саопштењу поводом медијских критика Тужилаштва БиХ због динамике извршења процеса ексхумација и идентификација жртава ратних злочина.

У саопштењу се наглашава да грађани и јавност требају знати да динамика процеса ексхумација, које проводи Тужилаштво БиХ, директно зависи од низа објективних околности, као што су расположивост службеника који учествују у процесу као и расположивости финансијских средстава.

"Динамика и брзина заказивања термина ексхумација директно зависе о доступности већег броја службених лица у току одређеног дана на једној локацији, те због заузетости неких од учесника настају потешкоће и пролонгирања датума ексхумације", наводи се у саопштењу.

Наглашава се да је нарочито евидентан проблем у вези са недостатком стручних лица, вјештака судске медицине-патолога, којих у цијелој БиХ има тек неколико.

"Потешкоће представљају и недовољна кадровска и материјално-техничка опремљеност агенција и институција које учествују о овим процесима за извршење теренских послова, као и ограничен број овлаштених службених лица, недостатак возила, специјализоване механизације, као и опреме за обављање наведених послова", наводи се у саопштењу.

И због временских услова процесе ексхумација није могуће вршити током цијеле године, нарочито у зимским мјесецима.

Средства за извршење ексхумација нису била оперативна до 6. октобра, те Тужилаштву БиХ до тог дана није била дозначена ниједна КМ, док Тужилаштво БиХ, на основу неизмирених обавеза за извршене ексхумације, према субјектима који су учествовали у наведеним активностима, дугује више од 220 000 КМ.

"Све наведене чињенице успоравају процес извршења наредби за ексхумације и идентификације. Битно је истаћи и да Тужилаштво БиХ настоји ажурно и благовремено поступати у наведеним процесима, тако да су сви пристигли приједлози за ексхумације дати у процедуру", констатује се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ и Посебни одсјек за ратне злочине оцјењују да су за девет мјесеци ове године постигли значајне резултате у процесу тражења несталих лица и провели велики број ексхумација на локацијама широм БиХ.

 

Извор: срна