Војвода Шешељ тресе Хрватску

Политичари у Загребу последњих дана јединствени у кампањи против управо пуштеног хашког затвореника. Пусић: Шешељеве изјаве штете односима у региону
tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/portreti_josipovic_seselj-pusic.jpg

ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Хрватским политичарима ових дана пуна су уста изјава о Србији, а кулминација је уследила након изјава Војислава Шешеља. Хрватски министар правосуђа Орсан Миљанић поручио је да би „та сподоба требала да буде у затвору и да Хаг крши своја правила“, а министар бранитеља Предраг Матић је изјавио: „Иди, бре, па се лечи“.

Хрватска странка права, која је посве минорна и практично без чланства, позвала је да се учврсте источне границе према Србији, замерајући министарству спољних послова да није озбиљно схватило проблем пуштања Шешеља на слободу. Како предлоге те мале странке нико не узима озбиљно, тако су у ветар отишли и захтеви да се повећа буџет министарству одбране. И двојица хрватских европарламентараца Тонино Пицула из СДП-а и Андреј Пленковић из ХДЗ-а предложиће Европском парламенту поступак да се осуде Шешељеве изјаве и упозори Хаг да крши услове за привремено пуштање на слободу.

А независна саборска заступница, бивша премијерка Јадранка Косор, рекла је новинарима да припрема декларацију којом би Хрватски сабор реаговао на иступе Шешеља, односно упозорио Србију на све обавезе које има као кандидат за чланство у ЕУ.

Директан повод за реакције у Хрватској било је саопштење СРС у коме Шешељ „српским четницима“ честита „пад Вуковара“ на дан који Хрватска обележава као дан сећања на вуковарске жртве у последњем рату.

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић се заложила да се у оквиру Већа министара ЕУ покрене питање условног пуштања Шешеља на слободу. Пусићева тврди да његове изјаве наносе штету односима у региону, а очекује се и реакција нове шефице европске дипломатије Могеринијеве.

- Могуће је да ћемо се обратити и Већу безбедности УН, као оснивачу суда у Хагу, како би се Шешељ вратио у притвор - изјавила је Весна Пусић, која за Шешеља каже да је „маргинална индивидуа“ и да не може да постане и централна тема у односима двеју држава. - Све ипак има границе, Србија има проблем и нека га реши у сарадњи са Хашким трибуналом. То је можда естрада, али треба имати поштовања и према властитој држави и знати до које границе деградација може да иде.

Претходно је оштро реаговао на одлуку о пуштању и премијер Зоран Милановић, који је тврдио да је реч о ратном злочинцу и да му је место у затвору. А председник Иво Јосиповић је у среду рекао да сматра да је хашки суд најодговорнији за случај Војислава Шешеља, чије изјаве је оценио „скандалозним и страшним“ и „зазивањем духа из боце, духа шовинизма, национализма, агресије, злочина“.

Односи са Србијом постају све чешћа тема и у изборној кампањи, а тако ће очигледно бити и наредног месеца, јер су председнички избори у Хрватској заказани за 28. децембар.

КО ЈЕ ОДГОВОРАН

СУДИЈЕ Расправног већа Хашког трибунала одлучиле су да Војислава Шешеља пусте на привремену слободу на властиту иницијативу без консултације са Тужилаштвом, речено је из кабинета главног тужиоца Трибунала Сережа Брамерца. Наводи се и да су једино судије које су пустиле Шешеља одговорне за могуће санкционисање његових јавних иступа.

ИЗЛАЗ НА МОРЕ
БУРУ реакција изазвала је и изјава Ивице Дачића да је Србији стратешки циљ излаз на море. Многи су у Хрватској то схватили као претњу, оцењујући да је шеф српске дипломатије пре свега мислио на Хрватску. - Не знам како бих то пристојно коментарисала - рекла је хрватска министарка иностраних послова Весна Пусић.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везнае вијести:

СЛУЧАЈ ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – Лицемерје Запада и издаја Србије

Вечерње новости, 13.11.2013., Србију у Хагу ... - Jadovno 1941.

Рајко Долечек: Посета генералу Младићу у Хагу - Jadovno 1941.

VOJISLAV ŠEŠELj Osam godina robije - Jadovno 1941.

СУДБИНА ПОРОДИЦЕ СТИЈЕЉА: Оца и деду убили хрватски ...