Војне вежбе са Хрватском?

Vojne-vezbe-sa-hrvatskom.jpg

Београд -- Министарка правде Србије Снежана Маловић је образлажући споразум о одбрани са Хрватском рекла да се отвара могућност заједничких војних вежби.
Сарадња Србије и Хрватске у области одбране је релативно интензивна и има простора за унапређење, навела је министарка правде образлажући овај споразум пред посланицима Скупштине Србије, и истакла да је у порасту број активности у области војне сарадње.
Србија и Хрватска, како је навела Снежана Маловић, размењују искуства о међународним мисијама, трансформацији система одбране и сарађују у области телекомуникација.
"Споразум отвара могућност одржавања заједничких војних вежби", рекла је Снежана Маловић.
Она је додала да би споразуми о сарадњи Србије у области одбране са Хрватском, Мађарском и Нигеријом требало да унапреде сарадњу с тим земљама.
Министарка правде је у скупштини образлагала и споразум о правној помоћи са Словенијом.
Она је рекла да би споразуми Србије и Словеније о изручењу и правној помоћи требало да унапреде борбу против криминала и омогуће ефикасније процесуирање најтежих кривичних дела, попут организованог криминала.
"Уговор са Словенијом и слични уговори у региону посебно ће омогућити сарадњу у откривању, гоњењу и кажњавању починилаца најтежих кривичних дела, као што су дела организованог криминала", рекла је Снежана Маловић на седници Скупштине Србије образлажући предложене споразуме.
Министарка правде је навела да споразум Србије и Словеније о изручењу детаљно регулише форме изручења окривљених и осуђених, што ће створити обавезније облике сарадње две земље.
Она је навела случај Драгана Паравиње, окривљеног у Хрватској за тешко убиство, а поступци против њега се воде и у БиХ, док је Србија тражила изручење Паравиње.
"Такви случајеви указују на неопходност склапања уговора о изручењу са Словенијом и другим земљама, јер само тако дајемо шансу сарадњи правосудних органа и спречавамо могућност да починиоци избегавају кривично гоњење", рекла је Снежана Маловић.


Питања опозиције
Седницу иначе бојкотује већина посланика опозиције, осим посланика Српске радикалне странке, захтевајући расправу о Косову.
Посланици СРС затражили су данас од Владе Србије да саопшти шта чини како се не би поновио сценарио од 27. септембра, када се догодио инцидент на прелазу Јариње, а Д С С пита да ли ће наредни избори бити одржани и на Косову.
Опозиција је, изузев СРС, претходних дана бојкотовала рад у скупштинској Сали, незадовољна што се у њој расправља о законима који су на дневном реду текуће седнице, а не о ситуацији на северу Косова и Метохије.
Право према Пословнику да од представника власти затраже одређене информације, што могу на почетку радног дана уторком и четвртком, данас су од опозиционих посланика искористили само СРС и ДСС.
Радикали су премијера Мирка Цветковића и министра одбране Драгана Шутановца питали шта чине како би у будућности спречили сценарио од 27. септембра.
Посланици СРС су од Владе Србије затражили да откаже споразум са САД, који је потписан 2006. године, а који, како тврде, војсци те државе омогућава слободно кретање по територији Србије.
Они су мишљења да Влада Србије тим споразумом пружа “логистичку подршку” војсци САД и НАТО, те је упитали када ће отказати тај споразум.
ДСС је окривила Владу Србије за тешко стање на Косову и Метохији, називајући њену политику “погубном”.
Они су од Владе Србије затражили информацију да ли ће парламентарни избори и избори за јединице локалне самопураве, када буду расписани, бити одржани и на Косову и Метохији, наводећи да ће након тог одговора “коначно” бити познато да ли је влада на путу “пузећег признања” независности Косова и Метохије.
Посланик коалиције Албанаца прешевске долине Риза Халими затражио је од ресорног министарства информацију да ли је предузело мере ради спречавања активности којима се врши пренамена пословних садржаја у Дому здравља у Прешеву, како би било изграђено ванболничко породилиште, наводећи да то може да угрози постојећу примарну здравствену заштиту у тој институцији.

 

Извор: b92.net