Весна Пусић: Не повлачимо тужбу

Vesna Pusic

Пусићка је поновила да повлачење тужбе против Србије зависи од неколико важних услова и да се то неће догодити тако брзо.

"Биће доста противљења с обе стране да се спорна питања реше. Одржавање сукоба ниског интензитета не користи грађанима, али зато користи политичким изборима“, оценила је министарка Пусић.

У Министарству спољних и европских послова Хрватске су потврдили Пусићкин став да за сада нема ништа од повлачења тужбе против Србије.

"Министарка је дала врло јасну политичку оцену, што значи да у овом тренутку нема говора о повлачењу тужбе“, истакли су у министарству.

Према оцени појединих српских војних аналитичара, када говоре о нерешеним случајевима ратних злочина, Хрвати мисле на случајеве генерала ЈНА Александра Васиљевића и бившег потпуковника Мирослава Живановића. Наиме, крајем 2011. Хрватска је уступила Србији оптужницу против њих двојице због ратних злочина у логорима Бегејци, Стајићево, Сремска Митровица, Ниш и Стара Градишка.

Аналитичари истичу да је за решавање спорних питања између две земље потребна одлучна акција највиших државних функционера, а да Србија и Хрватска тренутно имају друге приоритете.

Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски објашњава за Пресс да, са хрватског становишта, питање несталих значи да треба да се отворе архиви тајних служби који показују где су покопани ти људи.

"Наравно, ово важи за обе стране, али ако причамо о питањима Хрватске, то су српски архиви. Наиме, у Хрватској је нестало око 1.800 људи, од тога око 1.000 1991. године и углавном су то били Хрвати, док је преко 800 људи нестало 1995. То су махом Срби из Хрватске који су нестали у „Олуји". И једни и други треба да се нађу и постоје добри разлози за сумњу у то да су државе заиста урадиле све што су морале да то питање реше“, каже Пуховски.

Када је опљачкана имовина у питању, ту се мисли на чињеницу да још увек није завршен попис уништених објеката који су припадали Хрватима, као што и с друге стране нису евидентирани сви објекти које је Хрватска узела од Срба и присвојила их - истиче Пуховски.

Он каже да се под, како је премијерка Пусић навела „ратни злочини", мисли на позивање на одговорност оних који нису још процесуирани.

- С хрватске тачке гледишта, пре свега се мисли на одговорност водећих функционера, односно официра ЈНА. Наиме, у задњих неколико година Срби заиста узорно раде на овоме, чак боље него било ко други у региону. Међутим, још увек нико ко је имао виши чин од поручника ЈНА није био диран. Исто тако, погрешно је и што се у Хрватској људи којима је суђено за ратне злочине третирају као јунаци, а не злочинци. Нажалост, у много чему има грешака са обе стране - сматра Пуховски.

Он сматра и да су „пријатељскији" односи Хрватске и Србије кренули пребрзо, „као да је решено много тога што још увек није".

"Тек сада се плаћа ратна цена и показује се шта је све то што је требало да буде решено. Имајући све у виду, у скорије време не би могло да дође до повлачења тужбе из простог разлога што Хрватска има главу у Бриселу, а Србија у Приштини, те нисмо једни другима приоритет. Зато ће ове ствари ићи још теже, јер је потребна одлучна акција највиших функционера, а они сада имају важнија посла“, закључује Пуховски.

 

 

Извор: B92