Вељко Џакула: Хрватска и данас дискриминише Србе

Veljko-Dzakula2.jpg

Вељко Џакула, председник Српског демократског форума (СДФ) из Загреба, говори за „Вести“ о поражавајућој чињеници да су Срби у Хрватској у једнако незавидној позицији без обзира на то која је политичка опција на власти. Једнако их удара и левица и десница, у питању су небитне нијансе.

Зато Џакула о полугодишњем трајању нове СДП-ове власти говори са нескривеним разочарањем. У старту су, каже, препознали проблеме Срба, али даље од тога нису се макли. Ништа нису учинили за повратничку српску популацију и њихову интеграцију. Дискриминаторни закони, који Србе стављају у понижавајући положај грађана другог реда, и даље су на снази. Држава и даље подиже тужбе против повратника који, из егзистенцијалних разлога, не живе у обновљеним кућама или становима.

Можете ли учинити нешто да то спречите?

- То је државни терор и криминал. Безуспешни су сви наши покушаји да то зауставимо. Ни председник и премијер нису одговорили на наша писма у којима смо их упозорили на ту дискриминацију. Такво омаловажавање боло би у очи и у земљама које се не хвале својом демократијом.

Држава тражи од Срба да живе у обновљеним кућама и када су без посла и било каквих примања?

- Парламент је донео такав закон који је слеп на егзистенцијалне невоље повратника. Ако се дрзну да оду у потрагу за послом, могу очекивати тужбе у којима држава тражи да јој врате уложени новац или куће. Тако им је држава срушила куће, потом нешто обновила, а то сада тражи назад. То је перфидан начин терања људи и наставак етничког чишћења. Лично сам ишао код државног тужиоца Младена Бајића, који је показао разумевање за тај проблем, али је лоптицу пребацио влади која, сматра он, треба да донесе политичку одлуку која би такву праксу елиминисала. Влада и даље мудро ћути.

Срби имају лоша искуства и са ранијим СДП-овим владама?

- Срби увек имају нереална очекивања од тзв. хрватске левице. Захваљујући њиховим гласовима СДП се одржао у седлу деведесетих година. А та странка је нашу подршку увек багателизовала.

Морамо да схватимо – без обзира на то ко је на власти у Хрватској, ми морамо да инсистирамо на решавању наших проблема. Никако не смемо да се задовољимо министарским и сличним ухлебљењима и да као заједница будемо таоци.

Много се Срба из Хрватске скрасило у западним земљама. Чини се да су они посебно далеко „и од очију и од срца“.

- И њихов је однос према дедовини често комотан и немаран. Та ће им се небрига брзо обити о главу. Хрватска се држава већ укњижила на бројне парцеле избеглих Срба, а када почне систематичније да примењује нови Закон о земљишту, многи ће остати без својих имања. Све то пролази у тишини. На један перфидан начин Срби се бришу – бришу се из грунтовница, пребивалишта… А и они којих се то непосредно тиче не дижу глас. А никада не би смели одустати од својих имања, од станова, неисплаћених пензија. Нека остане трајно забележено шта смо ми, као народ, у „демократској“ Хрватској имали и изгубили.

У Хрватској су резултати избора у Србији оцењени као повратак Београда у деведесете. Како ви видите политичке промене у Србији?

- Мислим да је хрватска политичка елита ту веома несрећно и неспретно, али себи доследно, реаговала. Увек су у Србији тражили непријатеља. Сада још и више јер је председник Србије Томислав Николић подсетио Загреб да треба одлучније решавати питања прогнаних Срба. Управо она питања која су досадашњи саговорници из Београда, зарад мира у кући, редовно гурали под тепих.

Од Београда очекујемо да нам искрено помаже у настојањима да се изборимо за наша права, да се суптилније односи према тим питањима, да се о њима не информише од оних српских представника који су спремни да тврде да у ствари проблема и нема. Верујем да ће нова политичка гарнитура у Београду водити више рачуна о тим нијансама и одговорно се поставити према њима.

Извор: srbel