ВЕЛИМИРОВИЋ: УТВРДИТИ КОМАНДНУ ОДГОВОРНОСТ

БАЊАЛУКА, 24. ОКТОБРА (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да је висина казни, изречених седморици бивших припадника 7. гардијске бригаде "Пуме" због стријељања шест српских заробљеника 1995. године код Гламоча, изузетно ниска, као и да је требало утврдити ко је још одговоран за овај злочин по командној одговорности.
"Казна је мала с обзиром на то да је ово, очигледно, била ликвидација ратних заробљеника, што је и доказано и требало им је изрећи много драстичнију казну", рекао је Велимировић Срни коментаришући данашњу пресуду Жупанијског суда у Загребу који је петорици осуђених изрекао укупно двадесет једну годину затвора, док су двојица ослобођена оптужби за овај злочин.
Он је истакао да се претпоставља да наредба о ликвидацији српских заробљеника није идеја самих војника, припадника ове гардијске бригаде, већ је морала бити донесена на вишем нивоу.
Према његовим ријечима, штета је што у току суђења није утврђено ко је још одговоран по командној линији, осим хрватског генерала Ивана Корадеа.
"Очекујемо да ће се заступник тужбе жалити и да ће у другостепеном поступку бити исправљено то што ми очекујемо и да ће бити утврђен ланац одговорности по вертикали и да казне за саме извршиоце буду строже", истакао је Велимировић.
Жупанијски суд у Загребу изрекао је данас пресуде седморици бивших припадника 7. гардијске бригаде "Пуме", од којих су петорица осуђена на укупно двадесет једну годину затвора због стријељања шест српских заробљеника 1995. године код Гламоча, док су двојица ослобођена оптужби за овај злочин.
Тихомир Шаворић (42) и Ненад Јуринец (45) осуђени су на по шест година затвора, Антун Новачић (51) на пет, те Роберт Прецехтјел (35) и Роберт Берак (35) на по двије године затвора.
Оптужби за стријељање српских заробљеника ослобођени су Емил Чрнчец (49) и Горан Гаћа (36), јавили су хрватски медији.
Оптужница Жупанијског државног тужилаштва у Загребу од 18. јуна 2010. године терети их да су 9. и 10. септембра 1995. године на ширем подручју мјеста Млиниште, код Гламоча, у БиХ, стријељали Радослава Лакића, Перу Видовића, Петра Јотановића, Драгослава Мутића, Борислава Вукића и једну непознату мушку особу. Према оптужници, убиства је наредио командант бригаде, хрватски генерал Иван Кораде.

 

 

 

Извор: срна