ВЕЛИМИРОВИЋ: СВИ НЕЗАДОВОЉНИ ПРОЦЕСУИРАЊЕМ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

САРАЈЕВО, 11. НОВЕМБРА (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је данас у Сарајеву да су у БиХ сви незадовољни процесуирањем ратних злочина.
Велимировић, који као члан делегације Републике Српске /РС/ учествује на техничком састанку у оквиру структуралног дијалога о правосуђу, рекао је новинарима у Сарајеву да је констатовано све што је речено и у јуну - да процесуирање ратних злочина не иде својим током, као и да има велики број питања и проблема за која треба наћи рјешења различитог карактера.
"РС је посебно незадовољна резултатима досадашњег процесуирање имајући у виду процесуирања по жртвама, али и по мјесту догађаја и најсложенијим предметима", прецизирао је Велимировић.
Он је истакао да је очекивано да најсложенији предмети ратних злочина, који нису процесуирани у Хашком суду, буду процесуирани пред Судом БиХ, али да се то до сада није догодило у мјери како је то очекивано, због чега је Српска незадовољна. "Сматрам да је резултат рада на нивоу БиХ фактички копија рада Трибунала", рекао је Велимировић.
Напоменувши да је процесуирање ратних злочина иницијална каписла покретања структуралног дијалога, Велимировић је подсјетио да су сви свједоци каква је била политичка криза у БиХ прије неколико мјесеци у вези са овим питањем.
"Данас су представници Српске, Високог судског и тужилачког савјета, те Суда и Тужилаштва БиХ износили чињенице о овом питању. Изнесене су објективне и субјективне слабости тренутног стања, уз обећање да ће то бити поправљено у наредном периоду", навео је Велимировић.
Он сматра да је проблем што је велики број предмета ратних злочина дошао у Тужилаштво БиХ и што треба направити селекцију шта је за ниво БиХ, а шта за ентитете. "Сљедећи велики проблем је по ком закону се у БиХ суди за ратне злочине и ту још нема рјешења", констатовао је Велимировић.

 

Извор: срна