ВЕЛИМИРОВИЋ : ИЗНЕНАЂУЈУЋЕ ОТКАЗИВАЊЕ ПРОТОКОЛА

БАЊАЛУКА, 1. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић зачуђен је блокирањем потписивања протокола тужилаштава БиХ и Србије о сарадњи у прогону починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, јер су у припреми активно учествовали и представници Хашког тужилаштва.
"Ријеч је о чистом уплитању политике у стручне ствари, јер једноставно нема разлога за отказивање потписивања овог протокола. Овакав потез представља и неиспуњавање препорука Европске комисије у структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ", рекао је Велимировић Срни.
Велимировић је подсјетио да је Европска комисија у структуралном дијалогу препоручила властима БиХ да протокол буде потписан до 30. новембра.
"Изненађујуће је што је на сајту Тужилаштва БиХ, 28. новембра објављено да је све усаглашено и да ће протокол бити потписан, као и став предсједнице Суда БиХ Медџиде Кресо која примједбе које тренутно износи у јавности није имала прилику да изнесе током припреме документа", каже Велимировић.
Велимировић је рекао је да је циљ Тужилаштва БиХ да се избјегне могућност процесуирања ратних злочина над Србима у БиХ и одуговлачење најсложенијих предмета.
"На овај начин жели се обезвриједити све што је учињено у припреми протокола, док с друге стране Протокол о сарадњи Тужилаштава Србије и Хрватске, који је потписан и нормално функционише, демантује све критике које долазе из Сарајева" , каже Велимировић.
Потписивање Протокола о сарадњи у прогону починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида Тужилаштва БиХ са Тужилаштвом Србије за ратне злочине отказано је након писаног упозорења предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је једино Предсједништво надлежно да закључује међународне споразуме у име БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Представници Тужилаштва Србије за ратне злочине и Тужилаштва БиХ усагласили су на састанку у Сарајеву 23. новембра текст Протокола о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, односно злочина против човечности и геноцида.
Протокол би требало да отклони многе проблеме са којима су се до сада суочавала правосуђа Србије и БиХ и да онемогући уплитање политике у кривичне поступке, те да спријечи вођење паралелних истрага.
Предсједница Суда БиХ Медџида Кресо јуче је у изјави сарајевским медијима поздравила блокаду протокола, рекавши да тај документ "није ријешио кључне проблеме". Бањалучка штампа данас је објавила да је Кресо наговорила Комшића да блокира потписивање протокола.

 

 

Извор: срна