Укинута пресуда за "Голубњачу"

sud

Београд -- Апелациони суд укинуо пресуду којом су четворица оптужених у предмету "Голубњача" за убиство породице Ракић у Личком Осику 1991. били осуђени на по 12 година.

Тако ће на оптуженичку клупу поново сести Чедо Будисављевић, Мирко Малиновић, Милан Богуновић и Богдан Грујичић, којима је одлуком Апелационог суда притвор продужен до даљег, објављено је на сајту тог суда.

"По налажењу Апелационог суда у Београду првостепени суд је учинио битну повреду одредаба кривичног поступка која води обавезном укидању првостепене пресуде", наводи се у образложењу.

Тужилаштво за ратне злочине терети оптужене да су, као припадници МУП-а САО Крајине и Територијалне одбране Теслинград убили петочалну породицу Ракић због сумње да поседују радио станицу и да сарађују са хрватским оружаним формацијама.

У оптужници се наводи да убили Манета Ракића и његову супругу Луцију Ракић, као и њихове синове Драгана и Милована и ћерку Радмилу Ракић.

У ноћи између 20. и 21. октобра 1991. окривљени су прво убили Луцију Ракић, хрватске националности, и потом запалили њено тело и викендицу. Потом су неколико дана касније убили и остале чланове породице Ракић: Манета, Драгана, Милована и Радмилу Ракић који су српске националности, тако што су их одвезли до крашке јаме "Голубњача", усмртили их хицем из ватреног оружја и потом бацили у јаму.

Подсетимо, у четвртак је Апелациони суд укинуо и пресуду којом су припадници Гњиланске групе ОВК осуђени на 101 годину затвора због злочина у Гњилану и наложио да им се поново суди.

 

Извор: B92.net