У БЕОГРАДУ ОТВОРЕН ЈУБИЛАРНИ 15. "КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН"

БЕОГРАД, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - У Београду је синоћ отворена традиционална манифестација "Крајишки ликовни салон", која се већ 15. пут организује у избјеглиштву.

Изложба је отворена у Галерији Музеја жељезница Србије, а ове године је посвећена обиљежавању 100 година од Сарајевског атентата и почетка Великог рата. 

Своје идеје и ставове исказала су 84 излагача радовима у најразноврснијим материјалима и техникама, од оних класичних попут мермера, мозаика или уља, графике, све до дигиталне фотографије. 

Никола Церовац из Српског културног друштва "Зора" Книн-Београд отворио је изложбу и поручио да она представља традицију која има обавезу да сачува коријене умјетничког стваралаштва људи из Крајине, али и да им пружи прилику за дружење како би се покушали интегрисати у ново окружење, у братском Београду. 

На отварању изложбе крајишке завичајне пјесме извеле су дјевојке из најмлађег београдског Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Ћирило и Методије", те чланови КУД-а "Петрова гора", што је пропраћено аплаузима посјетилаца. 

Добитник "Сребрног прстена", плакете Умјетничког братства манастира Крка, који се додјељује заслужнима за чување и обогаћивање духовне ризнице српске Крајине за 2014. годину је Душан Вукојевић Марс. 

Награда "Борис Маркош Минго", која се додјељује као знак сјећања на младог умјетника који је погинуо 1991. године бранећи Крајину, ове године је додијељена Николи Јерковићу за графику "Диже се јутарње сунце". 

Један од учесника на изложби је и новинар Радио-телевизије Републике Српске Драга Грубић, која се представила мозаиком цара Константина, на којем је радила око пола године. 

Напомињући да десети пут излаже на овој манифестацији, Грубићева је истакла да је "Крајишки ликовни салон" веома значајан за одржавање културе и окупљање народа који је дошао из некадашње Републике Српске Крајине, али и људи из Србије и иностранства који су емотивно везани за тај крај. 

"То је једина културна манифестација тог типа која окупља умјетнике аматере, али и академске сликаре, графичаре и вајаре који се баве примијењеном умјетношћу", рекла је Грубићева. 

Изложбу организују Удружење Срба из Хрватске, Српско културно друштво "Зора" Книн-Београд, заједно са Завичајним клубом "Книнска крајина" и Удружењем Срба из Хрватске "Никола Тесла" Крагујевац. 

Публика ће ову изложбу, осим у Београду, моћи видјети у Крагујевцу, Панчеву, Новом Саду. 

До сада је одржано 27 салона, први је одржан почетком осамдесетих година прошлог вијека у Книну, а континуитет одржавања манифестације, који је на кратко 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СУТРА У БЕОГРАДУ "КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН"

У Београду отворен је Крајишки ликовни салон

ЧЕТВРТИ КРАЈИШКИ ОТКОС

Крајишки ликовни салон

12. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“