ТРАЈЕ ИСТРАГА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У ДРЕТЕЉУ

Latinica

САРАЈЕВО, 20. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ води истрагу за злочине почињене 1992. године над српским цивилима у логору Дретељ на подручју општине Чапљина, потврдио је Срни портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.
Грубешић је рекао да оптужница подигнута против Дражена Микулића за страдања бошњачких цивила у овом логору 1993. године њега "терети само за тај период".
"Видјећемо да ли ће Микулић бити оптужен и за злочине над српским цивилима, јер период чињења ратних злочина није исти. Не мора значити да ће он за то бити оптужен. Ми истражујемо страдање Срба у Дретељу, а то је предмет који се односи на нешто ранији период", појаснио је Грубешић.
Он је додао да ће у случају подизања "неке друге оптужнице за Дретељ" јавност бити обавијештена.
Јединице ХОС-а користиле су 1992. године бившу касарну ЈНА "Дретељ" као своју касарну и затвор за српске ратне заробљенике. Послије убиства команданта ХОС-а Херцеговине Блажа Краљевића, српски заробљеници из Дретеља предати су ХВО-у.
Након што се ХОС распао у Херцеговини крајем 1992. године, Дретељ су преузеле власти ХВО-а.
МУП РС поднио је Тужилаштву 2005. године Извјештај за почињене ратне злочине над Србима у логору Дретељ против 42 лица, који је исте године допуњен против још 27 лица.
За злочине који су почињени над Србима на подручју Дретеља, Имотског и Љубушког, МУП РС је крајем 2005. године поднио два извјештаја - један против 47, а други против 43 лица.
Бивши припадник војне полиције ХВО-а Дражен Микулић изјаснио се данас у Суду БиХ да није крив ни по једној од шест тачака оптужнице Тужилаштва БиХ која га терети за ратни злочин против бошњачког цивилног становништва.

 

Извор: Срна