СВЈЕДОЦИ ЗЛОЧИНА ОПТУЖУЈУ, ТУЖИЛАШТВА ЋУТЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/tuzlanska_kolona.jpgБИЈЕЉИНА, 14. МАЈА /СРНА/ - Истина је једна, али правде још нема за жртве стравичног муслиманског злочина у Тузли гдје су 15. маја 1992. године убијени и спаљени српски младићи у тадашњој ЈНА, која се по договору мирно повлачила из града, рекао је данас преживјели учесник тузланске колоне Радојица Илић.

"Породице убијених, обогаљени, али преживјели из `Тузланске колоне` неће стати док се злочинци не пронађу и не казне", поручио је Илић на конференцији за новинаре градске Борачке организације у Бијељини. 

Илић је у договореном повлачењу ЈНА из Тузле рањен са пет метака, живи у Бијељини као инвалид и живјеће, каже, док злочинце не стигне правда. 

Свједочио је, каже Илић, о свом страдању четири пута у судском процесу против Илије Јуришића, ништа није заборавио, ништа неће прећутати, никада неће одустати, гониће убице док је жив и док су они живи. 

Радован Крстић из Грачанице био је редован војник на одслужењу војног рока у ЈНА у Тузли. 

"Било је страшно. Пуцали су на нас са свих страна, били смо изиграни, преварени. Рањен сам са пет метака у руке, ноге, у врат, али сам успио да се са саборцем Радованом Стевановићем, возачем који је и сам био рањен, довучем до канала гдје смо се срушили поред пута", свједочи Крстић. 

Са прострелним ранама на тијелу, двојица рањеника одржавали су један другог у животу, када се поред њих зауставио камион из кога је изашло 15 муслиманских војника. 

Крстић је новинарима описао како је муслимански војник Изет Смајић извадио пиштољ и пуцао рањеном српском војнику у уста, овај шести метак у његовом тијелу изашао је на затиљку. 

Остао је жив да свједочи, суочио се са џелатом на суду у Тузли, али убица је ослобођен, кажу, у недостатку доказа. 

Доказ нису 54 убијена и идентификована човјека, доказ нису спаљена људска тијела сагорила на тузланском асфалту, доказ нису ни преживјели злочина. 

Крстић каже да га ни пуцањ у уста неће спречити да свједочи истину док она не постане правда за све жртве, и да оптужује док убице не буду осуђене за своје крваве руке. 

"Ма колико прикривали џелате и ућуткивали жртве, злочин у `Тузланској колони` не треба и неће проћи некажњен. Док смо живи тераћемо се", поручио је Крстић. 

Према досадашњим сазнањима, у овом злочину нестало је 96 људи, од око 800 припадника ЈНА који су се налазили у војној колони која се повлачила ка Србији. 

Идентификоване су и сахрањене 54 жртве злочина, 26 тијела у заједничкој Спомен-костурници на градском гробљу Пучиле у Бијељини, остали на мјесним гробљима у Републици Српској и Србији. 

У Спомен-костурници су и тијела 10 неидентификованих младића, а за осталим настрадалим још се трага. 

На обиљежавање 22 године од страдања припадника ЈНА у Тузли из Бијељине ће сутра организовано кренути чланови породица убијених, преживјели злочина и грађани који ће мјесту страдања одати почаст жртвама. 

Полазак из Бијељине планиран је у 8.30 часова, а мирна шетња са упаљеним свијећама и цвијећем, уз кратак вјерски помен на мјесту страдања у Тузли, предвиђена је од 10.00 до 10.30 часова. 

По повратку из Федерације БиХ у Републику Српску, на градском гробљу Пучиле у Бијељини у подне ће бити служен парастос жртвама и положени вијенци на Спомен-костурницу. 

Обраћање званичника најављено је за 12.45 часова

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png