СУЂЕЊЕ РАЗОТКРИВА ОДГОВОРНЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ

САРАЈЕВО/КОЊИЦ, 18. ОКТОБРА (СРНА) - Суђење Миралему Мацићу пред Судом БиХ због ратног злочина над српским цивилима у Коњицу на самом почетку покренуло је наводе о лицима која су данас високопозиционирана у полицији Херцеговачко-неретванског кантона и у општини Коњиц, а доводе се у везу са дешавањима у коњичким логорима током 1992. године.
Мацић је у свом дневнику открио како су на подручју Коњица наређивана и вршена убиства Срба и разоткрива ланац командне одговорности и саучесника у убијању. Међутим, полицијски и општински званичници у Коњицу у изјави Срни негирали су учешће у ратним злочинима над српским цивилима 1992. године на овом подручју иако их за то оптужују свједоци.
Бивши логораш Зоран Ђорђић испричао је да су, између осталих, данашњи комесар полиције Херцеговачко-неретванског кантона Амир Бегић, начелник Полицијске управе Коњиц Мирсад Субашић и некадашња предсједница општинске Комисије за размјену заробљеника Јасмина Џумхур, сада општинска службеница, знали и учествовали у ратним злочинима над коњичким Србима.
Субашић је потврдио да је током рата био крим-инспектор у Коњицу и да је узимао изјаве од заробљеника, као што су то чиниле и друге његове колеге, али је негирао било какво учешће у ратним злочинима, док је Бегић рекао да "постоје суд и тужилаштво који ће утврдити свачију одговорност". Џумхурова је истакла да је посао предсједника Комисије за размјену заробљеника општине Коњиц обављала у складу са мандатом, али да су сви други наводи "инсинуације".
"То су људи који су сада високо позиционирани функционери Федерације БиХ. Они су господари рата и налогодавци злочина над српским народом у општини Коњиц", каже Ђорђић и подсјећа да су српски заробљеници у логорима у Коњицу трпјели велику психичку и физичку тортуру, али да многи нису преживјели, док су српске жене и малољетне дјевојчице силоване.
Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је раније Срни да је Тужилаштво наредило почетком септембра спровођење истраге против више лица, осумњичених за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Коњица 1992. године.
Истрага се, према његовим ријечима, односи на више особа из командних структура Армије РБиХ, Хрватског вијећа одбране, штаба Територијалне одбране, МУП-а у Коњицу, као и особа које су осумњичене као директни починиоци ратних злочина, али међу њима нема лица које обављају дужности у Тужилаштву или Суду БиХ.
Центар јавне безбједности Требиње поднио је 18. септембра 2006. године Тужилаштву БиХ извјештај против ратног начелника ЦЈБ Коњица Јасмина Гуске за почињени ратни злочин над Србима са тог подручја. Јасмин Гуска недавно је преминуо.
У Суду БиХ сутра ће почети главни претрес у предмету Миралем Мацић, кога оптужница терети за ратни злочин против цивилног становништва.Мацић се терети да је као припадник резервног састава тадашњег Центра службе безбједности Мостар - Службе јавне безбједности (СЈБ) Коњиц МУП-а БиХ у другој половини маја 1992. године у мјесту Брадина убио два цивила српске националности.

 


Извор: срна