СРБЕ ХАПСЕ, А БОШЊАЦИМА ШАЉУ МОЛБЕ

tuzilastvo-bih

БАЊАЛУКА, 7. НОВЕМБРА /СРНА/ - Десетине Срба чекају у истражном притвору евентуално подизање оптужнице, док се особама бошњачке националности и онима који су били лојални ратним властима Алије Изетбеговића омогућава да се бране са слободе и шаљу им се молбе на саслушања, пише "Прес РС" позивајући се на изворе из Суда и Тужилаштва БиХ.
Говорећи о двоструким аршинима ових правосудних институција, извори наводе да се неријетко уклањају докази о злочинима које су починиле особе бошњачке националности и они који су били лојални ратним властима Изетбеговића, те да се Суд и Тужилаштво БиХ не либе и да застрашују или поткупљују свједоке.
Посљедњи примјер пристрасног понашања правосудних институција БиХ десио се прошле седмице када је бившем команданту специјалне полиције РС Горану Сарићу, одмах након хапшења, Суд БиХ одредио једномјесечни притвор, док је бившем замјенику команданта Територијалне одбране БиХ Заиму Бацковићу, осумњиченом за злочине у Добровољачкој улици, Сипа само претресла стан и уручила му позив Тужилаштва БиХ на саслушање.
Као конкретне примјере двоструких аршина Суда и Тужилаштва БиХ извори "Преса", осим Бацковића, наводе Атифа Дудаковића, Јована Дивјака, којима се, како наводе, шаљу молбе да дођу на саслушање.
Адвокат Озренка Јакшић, бранилац генерала Сарића, каже да он ни у једном тренутку није био недоступан истражним органима и да се чак у појединим случајевима појављивао као свједок пред правосудним институцијама БиХ, те да је одлука да му се одреди притвор неутемељена у неправедна.
Суд БиХ је до краја 2010. године правоснажним и неправоснажним пресудама изрекао укупно 1328 година и шест мјесеци затвора од чега су Срби осуђени на 1.067 година, Хрвати на 137,5 година, а Бошњаци на укупно 124 године.

 

Извор: срна