СЕЛМАН: НАДАМ СЕ ДА НЕЋЕ ДОЋИ ДО ОБУСТАВЉАЊА ИСТРАГЕ

Dzerard-Selman.jpg

БАЊАЛУКА, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар правде Републике Српске /РС/ Џерард Селман очекује да неће доћи до обустављања истраге против Ејупа Ганића, Стјепана Кљујића и Јована Дивјака за злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву и истиче да, уколико би дошло до тога, нема могућности да се интервенише у оквиру РС.
       
Селман је рекао да би, уколико најаве о обустављању истраге буду тачне, то представљало скандал за правосуђе БиХ, јер Тужилаштво доводи у питање функционисање и осталих правосудних институција на нивоу БиХ.
       
Он је додао да истрага, без обзира што је тужилац Џуд Романи може обуставити, у сваком моменту може поново бити покренута уколико се дође до нових чињеница и доказа.
       
"За Тужилаштво БиХ био би превелик луксуз да се тако нешто уради. Боље је званично изаћи са саопштењем уколико нема доказа о кривичној одговорности осумњичених, него да то буде у сфери спекулација", рекао је Селман.
       
Говорећи о продужењу мандата члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ Свена Маријуса Уркеа, Селман је рекао да више нема времена и простора да он буде члан овог тијела, али да Вијеће нема довољно храбрости да то саопшти.
       
"Већ сам рекао да је он персона нон грата за РС због свега оног што је предузимао приликом доношења Закона о судовима РС, што је довољно да таквог човјека дискредитује и да би његова држава требало да га повуче", рекао је Селман.
       
Он је додао да је о томе обавијестио амбасадорку Норвешке у БиХ Ен Вибек Лило и да је став РС о томе врло јасан.

У медијима у Федерацији БиХ појавиле су се незваничне информације да ће Тужилаштво БиХ обуставити истрагу и поступак против Јована Дивјака и Ејупа Ганића у предмету "Добровољачка". Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да тужилачка одлука у предмету Добровољачка није донесена.
       
Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је јуче да нема информација о обустављању истраге.
       
У злочину у Добровољачкој улици убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 је заробљено.

 

 

Извор: срна