ШЕКС И 44 ХРВАТА ОПТУЖЕНИ ЗА ГЕНОЦИД

Срна

БЕОГРАД, 21. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Српско Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу за ратне злочине против бившег хрватског званичника Владимира Шекса и још 44 лица због геноцида, али оптужница још није ступила на правну снагу - потврђено је Срни у Одјељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду, којем је оптужница поднесена.
"Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду је 12. јула ове године примило прихватање Тужилаштва за ратне злочине оптужнице Војног тужилаштва у Београду, где су окривљени Владимир Шекс и још 44 лица због геноцида", рекла је Срни портпарол Вишег суда Душица Ристић.
Она је навела да оптужница тренутно још није ступила на правну снагу и да се доставља путем међународне правне помоћи, пошто оптужена лица нису на територији Србије.
Војно тужилаштво у Београду је још 1992. године подигло ту оптужницу, а њу је сада прихватило српско Тужилаштво за ратне злочине, пошто је у међувремену дошло до измијењене надлежности.
Хрватски медији објавили су да је Србија подигла оптужницу против Владимира Шекса, Ивана Векића, Бранимира Главаша и Томислава Мерчепа због геноцида и ратног злочина над 19 припадника српске националности са подручја Вуковара.
У Жупанијски суд у Осијеку стигла је оптужница Тужилаштва Србије за убиства Срба на подручју Вуковара, која терети Шекса, Главаша, Мерчепа и Векића.
Како јављају хрватски медији, оптужницу је примио и другооптужени за геноцид на подручју Вуковара, бивши министар унутрашњих послова Иван Векић.
Оптужница која је стигла из Београда, осим Векића, обухвата и актуелног потпредсједника хрватског Сабора Владимира Шекса, као и Бранимира Главаша и Томислава Мерчепа, који се за ратне злочине терете и у другим процесима.

 

Извор: срна